Категорія
Новини
Дата

«Вони близькі до цього». Керівник українського «Райффайзена» пояснив, як група RBI намагається піти з російського ринку

3 хв читання

Група Raiffeisen Bank International працює над опціями виходу, включаючи повний вихід із РФ, про це в інтервʼю Forbes Україна розповів голова правління Райффайзен Банк Україна Олександр Писарук. За його словами, група близька до фінального рішення.

Ключові факти

  • Австрійська група RBI близька до прийняття остаточного рішення щодо виходу з російського ринку. Про це в інтервʼю Forbes Україна розповів голова правління Райффайзен Банк Україна Олександр Писарук. «Була проведена велика робота, коли я кажу, що вони близькі до цього, це правда. Але я не знаю деталей і не можу сказати, як саме та коли», – сказав Писарук. Він сподівається, що цей процес займе менше одного року.
  • RBI працює над опціями виходу, включаючи повний вихід із РФ, підтвердив топменеджер банку. За його словами, піти з російського ринку найбільшому іноземному банку РФ з €23 млрд балансу дуже складно. «На жаль, росіяни восени зробили це ще складнішим», – підкреслив він.
  • Писарук розповів, що він особисто як громадянин України та вся управлінська команда і всі співробітники української філії з самого початку війни сподіваються, що материнська компанія піде з Росії. «Моя позиція відома материнському банку», – сказав він. На його думку, з російського ринку слід іти, оскільки там немає майбутнього: «Це країна-терорист. З цим важко сперечатись».
  • Після жорсткої реакції НБУ на новини про те, що іноземні банки, які працюють у РФ, надають різноманітні пільги місцевим мобілізованим для війни з Україною, у тому числі Raiffeisen, RBI єдина з іноземних банківських груп відреагувала та вийшла з офіційним розʼясненням після заклику Нацбанку. «Я не намагаюсь захищати колег із Відня, але це історія, на яку варто дивитися з усіх боків. Є морально-фінансова дилема», – говорить Писарук.
  • Будь-який варіант виходу з ринку РФ вимагає регуляторних погоджень із місцевою владою. За словами Писарука, це суттєво ускладнює процес. «Я не кажу, що це неможливо, але це точно непросто», – підкреслює СЕО українського «Райффайзена».
  • Писарук сказав, що варіант обміну російських активів Raiffeisen на український Сенс Банк (колишній Альфа-Банк), яким володіють росіяни (з поправкою на різні масштаби установ), навіть теоретично неможливий. Оскільки забороняється укладати asset swap із підсанкційними особами.

Контекст

На початку січня цього року стало відомо, що російські «дочки» Raiffeisen Bank International, Citibank, Credit Europe Bank та OTP Bank надають кредитні канікули мобілізованим росіянам нарівні з російськими банками. У відповідь на це голова НБУ Андрій Пишний на своїй сторінці у Facebook розкритикував роботу міжнародних банківських груп у Росії. 

Нацбанк закликав міжнародні банки реалізувати свої заяви та вийти з російського ринку на одинадцятому місяці війни. В НБУ повідомили, що неодноразово звертались та проводили зустрічі з міжнародною фінансовою спільнотою, закликаючи банківський та страховий сектор припинити бізнес-діяльність на території РФ та Білорусі. Такі звернення були спрямовані на адресу Raiffeisen Bank International, Intesa Sanpaolo, OTP Bank, ING Bank, Credit Agricole.

Raiffeisenbank прийшов до Росії в 1990-х, його російська «дочка» знаходилася на 10-му місці в ренкінгу з активів. У березні Raiffeisen Bank розглядав можливість виходу з Росії, проте банк продовжує працювати в країні. Бізнес у Росії за січень–вересень минулого року приніс RBI рекордні €1,4 млрд, що становить половину всіх прибутків цієї австрійської банківської групи, повідомляв «Укрінформ» із посиланням на Austria Presse Agentur (APA). Здебільшого за рахунок бізнесу в РФ чистий прибуток всієї групи збільшився більш ніж удвічі

Олександр Писарук, 57, має 30-річний досвід у банківській сфері. В 2020 році посів другу позцію в рейтингу найкращих CEO від Forbes. Банкір встиг попрацювати на топових позиціях в ІНГ Банку в Центральній і Східній Європі, здобув досвід кризового управління у 2014–2016 роках на посаді першого заступника голови правління Нацбанку, а згодом пропрацював кілька років у МВФ.

У 2022 році Райффайзен Банк Україна задекларував прибуток 1,55 млрд грн (у 2021 році – 4,87 млрд грн).

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні