Категорія
Новини
Дата

Єврокомісія може представити пропозицію щодо обмеження імпорту зерна з Росії та Білорусі наступного тижня

Єврокомісія наступного тижня має представити свою пропозицію щодо кількісних обмежень імпорту зерна з Росії та Білорусі. Про повне ембарго не йдеться, пише польське видання RMF FM

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Пропозицію про запровадження квот на зерно з РФ та Білорусі мають представити ​​до саміту лідерів ЄС, який розпочнеться наступного четверга, 21 березня.
  • Обмеження стосуватимуться лише російського та білоруського імпорту до країн ЄС. Транзит через країни співтовариства все одно буде дозволений, сказав дипломат ЄС в коментарі RMF FM.
  • Як зазначає видання, досі не було кількісних обмежень на імпорт зерна з РФ, тоді як такі обмеження існують для українського імпорту. Таке рішення ставало дедалі важче підтримувати з морального та політичного погляду.
  • Повного ембарго Брюссель хоче уникнути. В Єврокомісії вважають, що такі санкції можуть вплинути на продовольчу безпеку у світі, і це питання буде використано пропагандою Кремля, яка намагатиметься показати, що Захід викликає кризу голоду в найбідніших країнах світу.
  • Єврокомісар Ільва Йоханссон пояснила, що «санкції на імпорт продовольства з Росії в ЄС можуть завдати більше шкоди, ніж користі. Річ у тому, що ціни зростуть, що відчують на собі країни-імпортери Глобального Півдня».

Контекст

За даними Євростату, експорт російського зерна до ЄС збільшився більш ніж на 50%, до 1,5 млн т у період з 2022-го по 2023 рік.

6 березня стало відомо, що уряд Латвії затвердив перелік сільськогосподарських та кормових товарів з РФ та Білорусі, які підпадають під раніше запроваджену в країні заборону на імпорт такої продукції. За даними міністерства землеробства Латвії, під заборону потрапили овочі та фрукти, зернові й кормові культури.

Польща заявила, що проаналізує наслідки рішення Латвії заборонити імпорт російських агропродуктів і не виключає, що сама зробить відповідні кроки.

Премʼєр-міністр Польщі Дональд Туск заявив, що Варшава офіційно звернеться до Єврокомісії із закликом про повну блокаду на ввезення до ЄС будь-якої агропродукції з РФ та Білорусі.

Україна прийме обмеження на торгівлю з ЄС, щоб розрядити політичну суперечку з Польщею, але натомість закликає Брюссель заборонити імпорт російського зерна, заявив раніше заступник міністра економіки, торговий представник України Тарас Качка. 

8 березня нижня палата сейму Польщі закликала Єврокомісію заблокувати постачання до ЄС сільськогосподарської продукції з Росії та Білорусі.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні