Категорія
Новини
Дата

Єврокомісія може представити пропозицію щодо обмеження імпорту зерна з Росії та Білорусі наступного тижня

1 хв читання

Єврокомісія наступного тижня має представити свою пропозицію щодо кількісних обмежень імпорту зерна з Росії та Білорусі. Про повне ембарго не йдеться, пише польське видання RMF FM

Ключові факти

  • Пропозицію про запровадження квот на зерно з РФ та Білорусі мають представити ​​до саміту лідерів ЄС, який розпочнеться наступного четверга, 21 березня.
  • Обмеження стосуватимуться лише російського та білоруського імпорту до країн ЄС. Транзит через країни співтовариства все одно буде дозволений, сказав дипломат ЄС в коментарі RMF FM.
  • Як зазначає видання, досі не було кількісних обмежень на імпорт зерна з РФ, тоді як такі обмеження існують для українського імпорту. Таке рішення ставало дедалі важче підтримувати з морального та політичного погляду.
  • Повного ембарго Брюссель хоче уникнути. В Єврокомісії вважають, що такі санкції можуть вплинути на продовольчу безпеку у світі, і це питання буде використано пропагандою Кремля, яка намагатиметься показати, що Захід викликає кризу голоду в найбідніших країнах світу.
  • Єврокомісар Ільва Йоханссон пояснила, що «санкції на імпорт продовольства з Росії в ЄС можуть завдати більше шкоди, ніж користі. Річ у тому, що ціни зростуть, що відчують на собі країни-імпортери Глобального Півдня».

Контекст

За даними Євростату, експорт російського зерна до ЄС збільшився більш ніж на 50%, до 1,5 млн т у період з 2022-го по 2023 рік.

6 березня стало відомо, що уряд Латвії затвердив перелік сільськогосподарських та кормових товарів з РФ та Білорусі, які підпадають під раніше запроваджену в країні заборону на імпорт такої продукції. За даними міністерства землеробства Латвії, під заборону потрапили овочі та фрукти, зернові й кормові культури.

Польща заявила, що проаналізує наслідки рішення Латвії заборонити імпорт російських агропродуктів і не виключає, що сама зробить відповідні кроки.

Премʼєр-міністр Польщі Дональд Туск заявив, що Варшава офіційно звернеться до Єврокомісії із закликом про повну блокаду на ввезення до ЄС будь-якої агропродукції з РФ та Білорусі.

Україна прийме обмеження на торгівлю з ЄС, щоб розрядити політичну суперечку з Польщею, але натомість закликає Брюссель заборонити імпорт російського зерна, заявив раніше заступник міністра економіки, торговий представник України Тарас Качка. 

8 березня нижня палата сейму Польщі закликала Єврокомісію заблокувати постачання до ЄС сільськогосподарської продукції з Росії та Білорусі.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні