Категорія
Новини
Дата

Сейм Польщі закликав Єврокомісію заблокувати імпорт агропродукції з РФ і Білорусі

Нижня палата сейму Польщі закликала Єврокомісію заблокувати постачання до ЄС сільськогосподарської продукції з Росії та Білорусі. Відповідна резолюція ухвалена у четвер, 8 березня, пише «Укрінформ».

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • «Наш моральний обов’язок – зупинити торгівлю, яка може прямо чи опосередковано сприяти зміцненню спроможності Росії та Білорусі продовжувати війну з Україною, особливо тому, що російський імпорт може включати зерно, вкрадене з окупованих територій України», – йдеться у резолюції.
  • Польські депутати наголосили, що РФ продовжує реалізувати свою стратегію використання продуктів харчування як зброї, спричиняючи перебої в постачанні української сільськогосподарської продукції по всьому світу.
  • Ключовим пріоритетом ЄС має бути продовження підтримки України у відновленні експорту її товарів до країн, які цього найбільше потребують, йдеться у документі.
  • «Торгівля продовольством і сільськогосподарською продукцією не може продовжувати підтримувати жорстокий російський режим і його помічників у Мінську», – наголошується у резолюції.
  • Водночас Сейм очікує, що Брюссель «невідкладно розпочне роботу, спрямовану на якнайшвидше повернення до застосування у торговельних відносинах з Україною виключно норм, що випливають з Угоди про асоціацію між ЄС та Україною».

Контекст

6 березня стало відомо, що уряд Латвії затвердив перелік сільськогосподарських та кормових товарів з РФ та Білорусі, які підпадають під раніше запроваджену в країні заборону на імпорт такої продукції. За даними міністерства землеробства Латвії, під заборону потрапили овочі та фрукти, зернові й кормові культури.

Польща заявила, що проаналізує наслідки рішення Латвії заборонити імпорт російських агропродуктів і не виключає, що сама зробить відповідні кроки.

Премʼєр-міністр Польщі Дональд Туск заявив, що Варшава офіційно звернеться до Єврокомісії із закликом про повну блокаду на ввезення до ЄС будь-якої агропродукції з РФ та Білорусі.

Україна прийме обмеження на торгівлю з ЄС, щоб розрядити політичну суперечку з Польщею, але натомість закликає Брюссель заборонити імпорт російського зерна, заявив раніше заступник міністра економіки, торговий представник України Тарас Качка. 

Експорт російського зерна до ЄС збільшився більш ніж на 50%, до 1,5 млн т у період з 2022-го по 2023 рік.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні