Через Польщу проходить лише 5% українського агроекспорту. Кубраков відреагував на заяви поляків про «перенасичений» ринок /пресслужба Мінінфраструктури
Категорія
Новини
Дата

Через Польщу проходить лише 5% українського агроекспорту. Кубраков відреагував на заяви поляків про «перенасичений» ринок

пресслужба Мінінфраструктури

У січні експорт української аграрної продукції морським шляхом склав 6,7 млн т, натомість транзитом через територію Польщі – тільки 0,37 млн т. Це – близько 5% від загального обсягу, повідомила пресслужба Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури з посиланням на міністра Олександра Кубракова.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • «Заяви польських аграрних асоціацій щодо перенасичення їхнього ринку українським агро – несправедливі», – наголосив міністр.
  • За словами Кубракова, у січні 2023 року Україна експортувала через Польщу 0,37 млн т агропродукції, тоді як у 2022-му цей показник був майже в три рази більшим – 1 млн т на місяць. 
  • «Зі свого боку Україна робить все можливе для того, щоб мінімізувати будь-які можливі економічні втрати польських фермерів, – каже міністр. Блокада грає на руку Росії і вона це використовує, щоб показати нібито наявність конфлікту між Україною і Польщею, додав він. 
  • Українська влада, за його словами, веде діалог з Польщею на всіх рівнях. Напередодні проведені термінові перемовини з головою Бюро нацбезпеки Польщі Яцеком Сєвєрой щодо неприпустимості блокади кордону, зокрема, пасажирського транспорту.

Контекст

Українська влада обговорює запровадження обмежувальних заходів на торгівлю із Польщею у відповідь на блокаду кордону з боку польських фермерів та марні спроби уряду Польщі розв’язати проблему. Про це повідомили Forbes два топчиновники в уряді.

Як саме може відповісти Україна? Конкретики поки немає. Може йтися про обмеження або повну заборону ввезення в Україну польських молочних продуктів і фруктів, уточнює співрозмовник Forbes в українському уряді.

9 лютого польські страйкарі заблокували під’їзний шлях до пункту пропуску «Шегині» на українсько-польському кордоні. 12 лютого вони також почали перешкоджати руху через пункти «Ягодин» і «Рава-Руська». Внаслідок чого на перетин кордону очікували понад тисяча вантажівок. 

Крім цього, акції протесту почали проходити і на ПП «Зосін – Устилуг» та «Долгобичув – Угринів». 

Вранці 19 лютого стало відомо, що найкритичніша ситуація на пункті пропуску «Ягодин – Дорогуськ», де взагалі припинився рух вантажного транспорту – не пропускались гуманітарні, швидкопсувні вантажі та паливо. Також через цей пункт пропуску з України не можуть виїхати порожні вантажівки, що слідують за критично необхідними товарами.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні