Категорія
Новини
Дата

Єврокомісія рекомендуватиме надати Україні статус країни-кандидата на вступ до ЄС – Politico

Єврокомісія рекомендуватиме надати Україні статус країни-кандидата на вступ до Європейського союзу, пише Politico із посиланням на чиновників, знайомих із результатами дебатів 13 червня.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Перед дебатами президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн обговорила заявку України на членство в ЄС із президентом України Володимиром Зеленським під час візиту до Києва, зазначає видання.
  • Члени Єврокомісії усвідомлюють необхідність надіслати сигнал президенту РФ Путіну про те, що він втратив шанси повернути Україну у свою сферу впливу, повідомили джерела видання. 
  • «Комісія не забуває, що Україна – єдина країна в Європі, де в людей стріляли, бо вони були на вулицях із прапорами ЄС. Ми не можемо тепер сказати їм: «Вибачте, хлопці, ви розмахували не тими прапорами», – заявив один із європейських високопосадовців.
  • Щоб отримати статус кандидата в ЄС, Україні потрібно одностайне схвалення 27 глав держав та представників урядів у складі Євроради. Очікується, що її члени розглянуть це питання на саміті у Брюсселі наступного тижня. Проте щонайменше три країни виступають проти такого сценарію, пише Politico.
  • Зараз Франція головує у Єврораді та відіграє ключову роль у підготовці обговорення, зазначає видання. Президент Франції Емманюель Макрон раніше запропонував надати Україні певний проміжний статус, зазначивши, що на повноцінний вступ України до альянсу потрібно не менше 10 років.

Контекст

28 лютого президент України Зеленський підписав заявку на вступ країни до ЄС. У квітні глава Єврокомісії передала Україні опитувальник для початку переговорів щодо вступу до ЄС, пізніше Україна повернула заповнену анкету. 17 червня Єврокомісія має підготувати рекомендації щодо вступу країни до ЄС.

Раніше кілька країн висловилися проти негайного надання Україні статуса кандидата на вступ до ЄС. Вони заявили, що Україні не можна надавати перевагу перед іншими претендентами. Сім країн ЄС висловлювали пропозиції надати Україні інший формат, а не статус кандидата. Головний спротив іде від трьох держав ЄС, сказала минулого тижня віцепремʼєр-міністерка з євроінтеграції України Ольга Стефанішина. За її словами, це не балтійські і не східноєвропейські країни.

Нідерланди й Данія проти надання Україні статусу кандидата на вступ до ЄС, повідомляв Bloomberg. Данія заявила, що Україна недостатньо відповідає критеріям, повʼязаним із стабільністю інституцій, які гарантують демократію, верховенство права, права людини, повагу та захист меншин. Києву потрібно «принципово покращити свою законодавчу та інституційну базу», щоб досягти прогресу в усіх цих напрямах.

Процес членства включає складний набір кроків та умов, які зазвичай можуть тривати понад 10 років.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні