Голова ЄЦБ Крістін Лагард /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Європейський центробанк вдруге поспіль знизив відсоткові ставки

1 хв читання

Голова ЄЦБ Крістін Лагард Фото Getty Images

Європейський центральний банк (ЄЦБ) знизив усі три відсоткові ставки за підсумками засідання 12 вересня, йдеться в пресрелізі регулятора. Зокрема, ставка за депозитами знижена на 0,25%, до рівня 3,5%. Рішення збіглися з очікуваннями аналітиків. 

Рівень ставок впливає на всі сфери економіки. Зокрема, ключова ставка визначає вартість грошей для банків і, відповідно, вартість кредитів для бізнесу та населення.

Форум «Енергія бізнесу» у Києві вже 9 жовтня

Бізнес будує нову енергореальність, забезпечуючи незалежність в умовах блекаутів. 9 жовтня на форумі «Енергія бізнесу» обговоримо технології та інвестиції, що змінюють правила гри на енергоринку. Дізнайтеся, як адаптувати бізнес до майбутніх енергетичних викликів, за посиланням. 

Деталі

  • Базова процентна ставка опустилася до рівня 3,65%, маржинальна кредитна ставка тепер становить 3,9%, а ставка за депозитами – 3,5%. Зазначені зміни наберуть чинності 18 вересня. 
  • Рішення про зниження ставок у вересні ЄЦБ ухвалив після сповільнення темпів інфляції. У серпні споживча інфляція в єврозоні становила 2,2%. Однак базова інфляція, як і в США, зберігається на рівні 2,8%. 
  • Євростат заявляв, що сповільнення інфляції зумовлене «стрімким падінням цін на енергоносії». 
  • За прогнозом ЄЦБ, зростання споживчих цін повернеться до цільового рівня в 2% наприкінці 2025 року.

Контекст

Для боротьби з інфляцією багатьом центробанкам світу довелося рекордно підвищити ключові ставки, під які вони видають кредити банкам і тим самим регулюють надходження грошей в економіку.

ЄЦБ 6 червня вперше за пʼять років знизив усі три процентні ставки на 25 базисних пунктів.

У березні ЄЦБ анонсував, що різницю між ставкою основних операцій рефінансування (main refinancing operations, MRO) і ставкою за депозитами буде скорочено до 15 б.п. з 50 б.п. раніше, різниця між ставкою за маржинальними кредитами та ставкою за депозитами – до 40 б.п. з 75 б.п.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд