Категорія
Новини
Дата

Інфляція у США в серпні сповільнилася до мінімуму з лютого 2021 року

1 хв читання

Споживчі ціни у США в серпні зросли на 2,5% в річному вимірі, повідомило Міністерства праці. Таким чином, темпи зростання у минулому місяці були мінімальними з лютого 2021 року, пише Reuters.

Сповільнення інфляції може спонукати Федеральну резервну систему знизити ключову ставку, що зробить кредити для бізнесу та споживачів дешевшими, стимулюючи економічне зростання.

Форум «Енергія бізнесу» у Києві вже 9 жовтня

Бізнес будує нову енергореальність, забезпечуючи незалежність в умовах блекаутів. 9 жовтня на форумі «Енергія бізнесу» обговоримо технології та інвестиції, що змінюють правила гри на енергоринку. Дізнайтеся, як адаптувати бізнес до майбутніх енергетичних викликів, за посиланням. 

Деталі

  • Ціни на енергоносії в США в серпні знизилися на 4% у річному вимірі (+1,1% у липні), зокрема бензин подешевшав на 10,3% (-2,2%).
  • Зростання цін на харчові продукти сповільнилося до 2,1% (2,2%), на транспортні послуги – до 7,9% (8,8%). Ціни на нові автомобілі знизилися на 1,2% (-1%). 
  • Індекс CPI у серпні зріс на 0,2% порівняно з попереднім місяцем, як і в липні.
  • Споживчі ціни без урахування вартості продуктів харчування та енергоносіїв (індекс Core CPI) зросли на 0,3% порівняно з липнем і на 3,2% у річному вираженні. 

Контекст

Хоча інфляція залишається вищою за цільовий показник ФРС у 2%, вона значно сповільнилася. ФРС уважно стежить за даними про темпи зростання споживчих цін у країні, які є одним із ключових чинників під час ухвалення рішень щодо грошово-кредитної політики. Наступне засідання регулятора відбудеться 17–18 вересня.

Урядові дані, опубліковані минулого тижня показали, що зарплата в несільськогосподарському секторі в серпні зросла нижче очікувань, але рівень безробіття знизився до 4,2% з майже трирічного максимуму в 4,3% у липні. Це зменшило шанси на зниження ставки ФРС на 50 базисних пунктів і збільшило шанси на її зниження на чверть пункту. Тепер імовірність зниження ставки відразу на 0,5% становить 15% проти 30% раніше.

23 серпня голова ФРС Джером Павелл заявив, що регулятор готовий до зниження ставок. Зниження може початися у вересні, але терміни і швидкість процесу залежить від низки чинників, додав він.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд