Категорія
Новини
Дата

Федрезерв США готовий до зниження ключової ставки

1 хв читання

Федеральна резервна система (ФРС) США готова до зниження ставок, заявив голова регулятора Джером Павелл 23 серпня на щорічному економічному симпозіумі в Джексон-Гоулі. Зниження може початися у вересні, але терміни і швидкість процесу залежить від низки чинників, додав він.

Зниження ключової ставки робить кредити для бізнесу та споживачів дешевшими. Це стимулює економічну активність найбільшої економіки світу.

Форум «Енергія бізнесу» у Києві вже 9 жовтня

Бізнес будує нову енергореальність, забезпечуючи незалежність в умовах блекаутів. 9 жовтня на форумі «Енергія бізнесу» обговоримо технології та інвестиції, що змінюють правила гри на енергоринку. Дізнайтеся, як адаптувати бізнес до майбутніх енергетичних викликів, за посиланням. 

Деталі

  • «Настав час для коригування політики, і напрямок зрозумілий», – сказав Павелл. 
  • Голова ФРС пояснив, що регулятор впевнений у стабільному русі інфляції в США до цільових 2%.
  • Підвищувальні ризики для інфляції, за його словами, знизилися, але зросли знижувальні ризики для зайнятості.
  • «Мʼяка посадка» американської економіки ще можлива, пояснив він. За словами голови ФРС, економіка продовжує зростати гарними темпами.
  • Павелл сказав, що ФРС зробить «все можливе, щоб підтримати сильний ринок праці в міру подальшого прогресу на шляху до цінової стабільності».

Контекст

Для боротьби з інфляцією багатьом центробанкам світу довелося рекордно підвищити ключові ставки, під які вони видають кредити банкам і тим самим регулюють надходження грошей в економіку.

Інфляція в США у липні становила 0,2% після зниження на 0,1% у червні. Річний рівень становив 2,9%, що також виявилося нижчим за червневі показники в 3%.

Попри все ще високі показники інфляції наразі спостерігається значне сповільнення порівняно з піковим значенням у 9,1%, зафіксованим у червні 2022 року. Це повʼязано з більш високими ставками, які охолодили попит на споживчі товари та послуги. Хоча інфляція залишається вищою за цільовий рівень ФРС, тенденція до її зниження робить більш вірогідним рішення про зниження процентних ставок на засіданні ФРС 18 вересня. 

Експерти бачать майже 100%-ву ймовірність зниження ставки у вересні. При цьому багато хто, включно з економістами JPMorgan і Citigroup, думають, що вартість запозичень може бути знижено одразу на 50 базисних пунктів. Аналітики Goldman дотримуються більш консервативного прогнозу і чекають зниження ставки у вересні на 25 б.п.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд