Категорія
Новини
Дата

Європейський центробанк знизив процентні ставки вперше за пʼять років

1 хв читання

Європейський центральний банк (ЄЦБ) 6 червня вперше за пʼять років знизив усі три процентні ставки на 25 базисних пунктів, йдеться у повідомленні регулятора. У такий спосіб ЄЦБ приєднався до центробанків Канади, Швеції та Швейцарії, які дещо раніше почали знижувати свої ставки. Американська ФРС не поспішає.

Для боротьби з інфляцією багатьом центробанкам світу довелося рекордно підвищити ключові ставки, під які вони видають кредити банкам і тим самим регулюють надходження грошей в економіку.

Деталі 

  • Базова ставка за кредитами тепер становить 4,25%, ставка за депозитами – 3,75%, ставка за маржинальними кредитами – 4,5%.
Європейський центробанк знизив процентні ставки вперше за пʼять років /Фото 1

Інфографіка: Анастасія Левицька

  • Водночас ЄЦБ підвищив свій прогноз інфляції в єврозоні на 2025 рік до 2,2% з 2%.
  • Рада ЄЦБ наголошує, що має твердий намір домогтися своєчасного сповільнення інфляції до середньострокової мети у 2%. «Ми утримуватимемо ставки на досить обмежувальному рівні стільки, скільки буде потрібно для досягнення цієї мети», – йдеться у пресрелізі.
  • Рішення ЄЦБ розглядається як початок циклу помʼякшення, але тривалий тиск на ціни й зарплати затьмарює перспективи, що може змусити регулятора почекати кілька місяців, перш ніж знову знижувати ставки, зазначає Reuters.
  • Економісти прогнозують ще два зниження ставок ЄЦБ цього року, найімовірніше, у вересні та грудні.
  • Деякі експерти вважають, що найбільшим ризиком для графіка зниження ставок є Федеральна резервна система США, а не заробітна плата та інфляція.

Контекст

ЄЦБ у 2022–2023 роках різко посилив грошову політику через глобальний сплеск інфляції. Зростання цін значно прискорилося ще під час пандемії COVID-19 через локдауни, що спричинили тривалі збої у світовій економіці. Інфляція сягнула рекордних за останні десятиліття темпів через енергетичну кризу, яка вибухнула на тлі повномасштабної війни РФ проти України в лютому 2022 року.

Війна спричинила безпрецедентне подорожчання природного газу після відмови країн ЄС від російського газу. І це зумовило швидке подорожчання практично усіх товарів і послуг.

Федеральна резервна система США почала піднімати ставку на чотири місяці раніше. Тривалий час на фінансових ринках виходили з того, що до зниження спочатку приступить ФРС, адже вона раніше почала піднімати ставку і довела її до більш високого рівня. Однак інфляція в США сповільнилися не настільки сильно, як очікувалося (у квітні – до 3,4%), тому ЄЦБ зміг раніше, ніж американський регулятор, приступити до помʼякшення грошово-кредитної політики.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні