Категорія
Новини
Дата

Євросоюз виділить понад $150 млрд на цифрові технології. Хочуть ліквідувати розрив зі США та Східною Азією

Європейський Союз планує виділити понад $150 млрд на розвиток цифрової індустрії наступного покоління. ЄС прагне ліквідувати зростаючий розрив із конкурентами у США і країнах Східної Азії в таких технологіях, як чіпи і штучний інтелект, пише The New York Times.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Одне з завдань ЄС – збільшити частку країн Європи на світовому ринку напівпровідників нового покоління до 20% до 2030 року проти 10% в 2020 році.
  • Це планується реалізувати в рамках стратегії Digital Compass, яка увійшла до пакету заходів щодо відновлення економіки ЄС після пандемії обсягом $ 2трлн.
  • Також Digital Compass передбачає зростання цифровізації європейських бізнесів і приватних послуг, підвищення навичок європейських громадян у сфері цифрових технологій і оновлення цифрової інфраструктури. 
  • Наразі стратегія ще не отримала остаточного схвалення.

Контекст

Наприкінці 2020 року Німеччина, Франція, Іспанія та 10 інших країн ЄС заявили, що разом інвестуватимуть у процесори й напівпровідникові технології. Мета цього кроку – наздогнати США та країни Азії, пише Reuters.

Залежність ЄС від іноземних мікросхем опинилася в центрі уваги під час пандемії COVID-19 через збої в глобальному ланцюжку поставок.

У зв’язку зі збоями багато компаній змушені скорочувати виробництво. Зокрема, Volkswagen, Ford, Fiat Chrysler, Nissan, Honda і Nissan.

Щоб впоратися з дефіцитом, Samsung Electronics має намір інвестувати $17 млрд у будівництво заводу з виробництва мікросхем у США. Зацікавленість Samsung пов’язана з виділенням урядом США коштів на стимулювання збільшення виробництва мікросхем, пише The Wall Street Journal. 

Цікавий факт

У 1980-ті роки Україна була монополістом у СРСР і другим у Європі постачальником напівпровідників, а також засобів для обробки цих матеріалів. Одним із лідерів було науково-виробниче об'єднання «Кристал». 

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні