Категорія
Новини
Дата

Україна опинилася на п’ятому місці по дезінформації в Facebook. Лідер – Росія 

Компанія Facebook опублікувала звіт про операції впливу в мережі за 2017–2020 роки. Росія була найбільшим постачальником дезінформації.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • У звіті розглянуто понад 150 операцій із дезінформації з понад 50 країн.
  • Facebook визначила, що Росія, Іран, Мʼянма, США та Україна є ініціаторами більшості операцій із дезінформації як всередині країни, так і за кордоном.
  • За чотири роки було виявлено 27 операцій впливу з Росії. 15 із них здійснило Агентство інтернет-досліджень (Internet Research Agency – ІРА) або інші організації, повязані з російським олігархом Євгеном Пригожиним, якого неофіційно називають «кухарем» президента Росії Володимира Путіна.
  • Ще чотири російські дезінформаційні мережі були повʼязані з кремлівськими спецслужбами, а дві – з сайтами російських ЗМІ.
  • На другому місці Іран з 23 операціями впливу, девʼять з яких здійснювали уряд або державні ЗМІ.
  • Мʼянма посіла третє місце з девʼятьма операціями з дезінформації. Левову частину здійснили армія та поліція. Слідом йдуть США з девʼятьма операціями.
  • Україна зайняла п’яту сходинку, маючи вісім операцій з дезінформації. Три з них здійснили рекламні та PR-агентства, ще дві – політичні партії.
  • Найчастіше об’єктами іноземних операцій із дезінформації були США, Україна, Велика Британія, Лівія та Судан.
  • Facebook зазначила, що зловити субʼєктів дезінформації стає все важче. Адже вони проявляють більше дисципліни, аби уникнути помилок.
Україна опинилася на п’ятому місці по дезінформації в Facebook. Лідер – Росія  /Фото 1

Контекст

Головний недолік звіту полягає в тому, що Facebook та інші соцмережі бачать тільки операції, які вони розкривають, але не знають про дезінформацію, яка залишається непоміченою, пише Washington Post. При цьому операції стають більш витонченими, тому стає все важче відрізнити їх від справжньої політичної діяльності. Ця проблема особливо відчувалася на виборах у США в 2020 році.

Зокрема, російська ІРА наймала людей у Гані, аби ті видавали себе за чорношкірих американців, які обговорюють політику й проблеми раси. Facebook також виявила мережу, керовану з Мексики, яка писала про проблеми латиноамериканців та рух Black Lives Matter. Пізніше ФБР повʼязало цю операцію з російською ІРА.

На початку 2020 року Facebook зірвав російську військову операцію проти України, в ході якої були створені профілі в цій соцмережі людей, що видають себе за журналістів. Так звані журналісти намагалися звʼязатися і вплинути на політиків. 

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні