Категорія
Новини
Дата

Фермери в Іспанії вимагають обмежити імпорт зерна з України

1 хв читання

Фермери в Іспанії вимагають від уряду та Єврокомісії обмежити імпорт зерна з України через падіння цін на внутрішньому ринку. Про це пише «Укрінформ» з посиланням на організацію Unión de Uniones, яка обʼєднує близько 30 господарств, що представляють основні регіони-виробники країни.

Експорт зерна є одним із найважливіших секторів української економіки. У 2023 МР Україна експортувала лише пшениці на $3 млрд. У минулому році через блокування експорту сусідніми країнами Іспанія стала головним імпортером української пшениці.

Деталі

  • 23 вересня відбувся мітинг перед будівлею Єврокомісії в Мадриді з вимогою вжити заходів проти надмірного імпорту зерна з України.
  • Іспанські фермери закликають Єврокомісію вжити заходів для зменшення обсягів імпорту українських зернових, оскільки збільшення постачання з України нібито призводить до значного падіння цін на місцевому ринку.
  • Зазначається, що Іспанія отримує понад половину всього українського зерна, що імпортується до ЄС.
  • 25 вересня у порту Сантандер запланований масштабний мітинг з вимогою встановити контроль над імпортом українського зерна.
  • У 2023 році Іспанія імпортувала майже 8,4 млн т українських зернових, а за першу половину 2024 року цей показник досяг 6,5 млн т. Представники Unión de Uniones вказують на 45% зниження цін на зернові з травня 2022 року як на наслідок зростання імпорту.
  • У листі до голови Єврокомісії та уряду фермери вимагають вжити заходів для регулювання імпорту та надати допомогу сільгоспвиробникам.

Контекст

13 травня Рада ЄC схвалила продовження тимчасових заходів лібералізації торгівлі для України ще на рік, до 5 червня 2025 року.

Одночасно рішенням передбачено застосування механізму екстреного гальмування для особливо чутливих сільськогосподарських продуктів у випадку, якщо імпорт цих продуктів у 2024 році перевищить середні обсяги імпорту, зафіксовані у другій половині 2021-го та протягом усього 2022-го та 2023 років.

Нова схема вільної торгівлі, що діє з 6 червня, включає автоматичний захисний механізм, призначений для захисту конкретних внутрішніх секторів (яйця, птиця, цукор, овес, кукурудза, крупа і мед) від збільшення імпорту внаслідок скасування квот і тарифів.

У серпні стало відомо, що ЄС може знову запровадити мита на імпорт українських меду, кукурудзи й м’яса птиці, використовуючи захисний механізм на випадок перевищення квот.

Напередодні Болгарія попросила Єврокомісію призупинити імпорт яєць з України через негативний вплив на місцеве виробництво.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд