Категорія
Новини
Дата

ЄС може повернути мита на українські мед, кукурудзу та мʼясо птиці

1 хв читання

Європейський Союз може знову ввести мита на імпорт українських меду, кукурудзи й м’яса птиці, використовуючи захисний механізм на випадок перевищення квот, повідомив єврокомісар з питань сільського господарства Януш Войцеховський.

Мито робить імпортні товари менш конкурентоспроможними, що призводить до зменшення або припинення їх імпорту. Це може негативно вплинути як на українських виробників, так і на економіку загалом.

⚡️ Ексклюзивний спікер на Саміті СЕО: Грег Маккеон, автор бестселерів «Есенціалізм» та «Без зусиль». Ви дізнаєтеся, як досягати більшого, роблячи менше, і зберігати продуктивність у світі, де вигорання стало нормою. Долучайтеся до саміту вже 1 листопада за посиланням.

Ключові факти

  • Войцеховський нагадав, що подібний захисний механізм вже застосували щодо трьох продуктів з України – цукру, яєць і вівса.
  • Наразі Єврокомісія вивчає ситуацію з іншими агропродуктами.
  • «Мед – найближче до запровадження захисного механізму, оскільки він досяг 89% від ліміту, кукурудза – 65% і мʼясо птиці – 59%. Така ситуація на цей час», – заявив єврокомісар.

Контекст

Брюссель погодився скасувати всі тарифи та квоти на імпорт українських продуктів харчування у червні 2022 року, через чотири місяці після повномасштабного вторгнення, щоб збільшити доходи Києва та допомогти постачанням дійти до клієнтів у країнах, що розвиваються.

Але за кілька місяців фермери у Польщі, Угорщині, Словаччині та інших сусідніх країнах поскаржилися, що надлишок українського імпорту витісняє їх із ринку. Ці країни в односторонньому порядку запровадили ембарго на низку товарів, дозволивши їх ввезення лише для подальшого транзиту, що є порушенням законодавства ЄС.

13 травня Рада ЄC схвалила продовження тимчасових заходів лібералізації торгівлі для України ще на рік, до 5 червня 2025 року.

Одночасно рішенням передбачено застосування механізму екстреного гальмування для особливо чутливих сільськогосподарських продуктів у випадку, якщо імпорт цих продуктів у 2024 році перевищить середні обсяги імпорту, зафіксовані у другій половині 2021-го та протягом усього 2022-го та 2023 років.

Нова схема вільної торгівлі, що діє з 6 червня, включає автоматичний захисний механізм, призначений для захисту конкретних внутрішніх секторів (яйця, птиця, цукор, овес, кукурудза, крупа і мед) від збільшення імпорту внаслідок скасування квот і тарифів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд