Категорія
Новини
Дата

Фонд держмайна попросив Верховний Суд повернути «Укртелеком» у держвласність. Компанія наразі належить Рінату Ахметову

Верховний Суд України отримав касаційну скаргу від Фонду державного майна (ФДМ), який вимагає скасувати рішення про продаж «Укртелекому» компанії Ріната Ахметова «ЕСУ». Суди попередніх інстанції відмовили ФДМ, пише finabalance.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • У серпні 2020 року Господарський суд Києва відмовив ФДМ у задоволенні позову до «ЕСУ» про розірвання договору купівлі-продажу «Укртелекому» та стягнення 2,17 млрд грн пені за невиконання зобовʼязань.
  • Позовні вимоги ФДМ обґрунтовував тим, що «ЕСУ» неналежним чином виконує зобовʼязання, взяті під час приватизації «Укртелекому» в 2011 році. Компанія не внесла інвестиції у визначеному розмірі – не менше $450 млн на розвиток компанії, а також не створила та не передала у держвласність телекомунікаційну мережу спецпризначення (ТМСП).
  • Однак у матеріалах суду зазначається, що «ТМСП фактично створена, відповідає основним технічним вимогам, готова до експлуатації та функціонує належним чином». Окрім цього, судовим експертом встановлено, що «з 2011-го по 2016-й роки загальна сума інвестицій становила $809,98 млн».
  • У квітні 2021 року ФДМ програв апеляцію щодо скасування цього рішення в Північному апеляційному суді.

Контекст

ФДМ продав 92,79% акцій «Укртелекому» в 2011 році за 10,57 млрд грн дочірній компанії банкіра Дениса Горбуненка Establishment Limited – ТОВ «ЕСУ». Фінансуванню цієї операції сприяв, зокрема, випуск облігацій «ЕСУ» на 4,6 млрд грн, більшість з яких (4 млрд грн) були викуплені Ощадбанком та Укрексімбанком. Відповідні папери мали бути погашені в березні 2017-го, що, однак, не відбулося.

2013 року група SCM Ріната Ахметова придбала «ЕСУ» за $860 млн, але заплатила тільки частину – $100 млн. SCM заявляла, що Raga не виконала інвестиційних зобовʼязань, узятих на себе при приватизації, – створення телекомунікаційної мережі спецпризначення для українських урядових установ.

У звʼязку з цим SCM спробувала розірвати угоду про купівлю й зажадала повернути передоплату у $100 млн. Однак Raga ініціювала арбітражні розгляди в Лондонському арбітражі проти SCM із вимогою виплатити їй суму, що залишилася, – $760 млн. Лондонський арбітраж ухвалив рішення на користь Raga. Після цього компанії досягли мирової угоди щодо «Укртелекому».

Важливі цифри

«ЕСУ» закінчив 2020 рік зі збитком 880 млн грн проти 360 млн грн прибутку в 2019-му. Непокритий збиток компанії на кінець минулого року становив 7,7 млрд грн.

«Укртелеком» у 2020 році повідомив про чистий прибуток 2,14 млрд грн, тоді як за 2019 рік був збиток у 832,8 млн грн.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні