Категорія
Новини
Дата

Фонд гарантування планує відсудити у Фірташа 15 млрд грн у справі Надра Банку

2 хв читання

Фонд гарантування вкладів фізосіб (ФГВФО) подав три позови проти колишніх власників і топменеджерів Надра Банку на загальну суму 18,5 млрд грн, розповіла в інтерв’ю Forbes Ukraine директорка фонду Світлана Рекрут.

Як «Повернись живим» управляє репутацією та будує стосунки із державою і бізнесом? Як побудовано процеси всередині фонду, які стимули та мотивація живлять команду? Як досягається абсолютна прозорість? Дізнайтеся від директора БФ Тараса Чмута вже 23 серпня на форумі «Майстри добра» у Львові. Долучайтеся!

Ключові факти  

  • Позови ФГВФО пов’язані з епізодами завдання збитків Надра Банку, що охоплюють період з 2008 року, каже Рекрут. «Їх умовно можна розбити на три етапи: перші власники (асоціюється з братами Сегалями – Forbes Ukraine), потім період тимчасової адміністрації та період Дмитра Фірташа», – зазначила вона. 
  • Три позови Фонд гарантування подав на суми 10,9 млрд грн, 5,9 млрд грн та 1,7 млрд грн. Однак позовів буде більше, адже загальна сума всіх епізодів, на думку ФГВФО, становить близько 30 млрд грн, з них 15 млрд грн пов’язані з Фірташем. 
  • «Ми концентруємося на українській юрисдикції, за кордон іти не плануємо, адже прогнозовані надходження не покриють витрати», – додала Рекрут.
  • Оновлено 13:05: Позови проти Дмитра Фірташа прокоментували у його компанії Group DF. «Я можу тільки процитувати офіційний пресреліз НБУ від 6 лютого 2015 року, де чітко вказані причини банкрутства», – зазначив керівник з корпоративних комунікацій Group DF Олег Арестархов. У згаданому релізі ідеться, що неплатоспроможність Надра Банку «стала наслідком його нежиттєздатності ще з часу введення тимчасової адміністрації у 2009 році, призначення якої було викликано, зокрема, ризиковою діяльністю попереднього менеджменту на чолі з Гіленком І. В., який не забезпечив якісного управління банком та фактично довів його до банкрутства». Фірташ же купив контрольний пакет акцій банку у 2011 році.

Контекст 

Надра Банк заснований у 1993 році, входив до десятки найбільших банків України до кризи 2008 року. Володіли банком формально два кіпрських офшори, реально ж основними власниками були декілька груп, писала УП – брати Ілля та Вадим Сегалі, паливно-промислова група «Континіум» екснардепа Ігоря Єремєєва, Вадим П’ятов (тоді був у наглядовій раді банку) та Ігор Гіленко (тоді був головою правління банку). 

У лютому 2009 року НБУ ввів тимчасову адміністрацію в Надра Банку. Як писав FinClub із посиланням на звіт аудиторської компанії KPMG, з Надра Банку виводилися кошти тодішніми акціонерами – групою «Континіум» та братами Сегалями. Збитки банку оцінюються мільярдами гривень. 

У травні 2011 року Фірташ став власником 89,97% уставного капіталу Надра Банку. В лютому 2015-го НБУ визнав банк неплатоспроможним. Як казав колишній директор Фонду гарантування вкладів Костянтин Ворушилін, фактично до банкрутства Надра Банк ще у 2008 році довели тодішні акціонери. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд