Категорія
Новини
Дата

Фрегат «Гетьман Сагайдачний» затопили, щоб не дістався ворогу. Флагман ВМС України стояв на ремонті

Фрегат ВМС ЗС України «Гетьман Сагайдачний» затопили, щоб ворог не міг ним скористатись. Про це повідомив міністр оборони Олексій Резніков у Facebook.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Командир фрегату виконав наказ затопити корабель, щоб «Гетьман Сагайдачний» не дістався ворогу.
  • Флагман ВМС України перебував на ремонті, відновити його боєздатність в короткі терміни було неможливо.
  • Рішення щодо затоплення фрегату прийнято через загрозу захоплення противником, який міг використати корабель, зокрема, для диверсій.

Контекст

Перед вторгненням в Україну з суші Росія почала нарощувати присутність свого флоту в акваторії Чорного та Азовського морів, оголосивши про ракетні та артилерійські «навчання», які мали тривати з 13 по 19 лютого.

24 лютого військові кораблі РФ атакували українських морських піхотинців та прикордордонників на острові Зміїний в Одеській області та взяли їх у полон. Також окупанти проводили атаки на торгові кораблі.

«Гетьман Сагайдачний» − багатоцільовий корабель, флагман ВМС України. Був закладений у 1990 році, спущений на воду у 1992 році. 14 березня 2014 року корабель зіткнувся з військово-морською групою російських кораблів в українських територіальних водах, коли фрегат підійшов до групи, вони вийшли в міжнародні води.

В листопаді 2014 року судно почали ремонтувати в Одеському морському порту. В 2017 році було проведено доковий ремонт на Іллічівському заводі, а потім планувалася модернізація корабля.

У липні 2021 року фрегат зайшов на ремонт на суднобудівно-судноремонтний завод «Нібулон» у Миколаєві.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні