Категорія
Новини
Дата

«Альфа-Груп» Фрідмана хоче передати уряду Грузії свою частку у «Боржомі», щоб відновити роботу заводів

Компанія IDS Borjomi International, що виробляє мінеральну воду «Боржомі», зробила офіційну пропозицію уряду Грузії про безоплатну передачу частки акцій, що належать «Альфа-Груп». Про це йдеться в повідомленні IDS Borjomi International, яке є у розпорядженні «Forbes Росія».

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Цей крок дозволить уряду Грузії брати участь в управлінні IDS Borjomi International», – наголошується у повідомленні.
  • Після цього компанія сподівається «продовжити свою діяльність у звичайному порядку».
  • «Наш пакет знизиться до неконтрольного. Впевнені, що у ситуації, що склалася, це єдино правильне рішення, яке допоможе групі відновити роботу заводів у Грузії та зберегти провідні позиції на ринку мінеральних вод та напоїв у всіх регіонах присутності», – пояснив російському Forbes представник акціонерів «Альфа-Груп» у раді директорів IDS Borjomi International Елхан Алназаров.

Контекст

Структура «Альфа-Груп» володіє контрольним пакетом IDS Borjomi International (55,8%), який придбала у спадкоємців грузинського бізнесмена Бадрі Патаркацишвілі у 2013 році. За підрахунком статків власників «Альфа-Груп», у січні 2022 року Forbes оцінював IDS Borhomi International у $1,2 млрд.

IDS Borjomi International заснована у 2002 році та обʼєднує підприємства з виробництва бутельованої мінеральної води в Росії, Україні та Грузії. Головний офіс знаходиться на Кіпрі. Продукція компанії експортується у понад 40 країн світу, її офіси розташовані у більш ніж 30 країнах, серед яких Україна, Грузія та США.

29 квітня компанія зупинила роботу на двох заводах у Грузії, де працює близько 1000 осіб. Основною причиною ситуації, що склалася, називаються «фінансові труднощі, які почалися через бойові дії в Україні». «Важка ситуація, що склалася на основних ринках збуту продукції компанії, посилювалася обмеженим доступом до банківських рахунків, що закривало можливість отримання валютного виторгу та розрахунків із кредиторами», – йшлося у заяві.

Європейський Союз ввів санкції 28 лютого щодо акціонерів Альфа-банку Михайла Фрідмана та Петра Авена. 15 березня у межах нового пакету санкцій Велика Британія заморозила активи Михайла Фрідмана. Він нібито «отримував вигоду та підтримував уряд» завдяки своїм можливостям у наглядовій раді «Альфа-Груп» та раді директорів ABH Holdings S.A., власника найбільшого у Росії приватного банку Альфа-банк. 

У квітні кроки партнерів підтримала Канада, яка також запровадила санкції проти Фрідмана.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні