Категорія
Новини
Дата

«Альфа-Груп» Фрідмана хоче передати уряду Грузії свою частку у «Боржомі», щоб відновити роботу заводів

1 хв читання

Компанія IDS Borjomi International, що виробляє мінеральну воду «Боржомі», зробила офіційну пропозицію уряду Грузії про безоплатну передачу частки акцій, що належать «Альфа-Груп». Про це йдеться в повідомленні IDS Borjomi International, яке є у розпорядженні «Forbes Росія».

Ключові факти

  • «Цей крок дозволить уряду Грузії брати участь в управлінні IDS Borjomi International», – наголошується у повідомленні.
  • Після цього компанія сподівається «продовжити свою діяльність у звичайному порядку».
  • «Наш пакет знизиться до неконтрольного. Впевнені, що у ситуації, що склалася, це єдино правильне рішення, яке допоможе групі відновити роботу заводів у Грузії та зберегти провідні позиції на ринку мінеральних вод та напоїв у всіх регіонах присутності», – пояснив російському Forbes представник акціонерів «Альфа-Груп» у раді директорів IDS Borjomi International Елхан Алназаров.

Контекст

Структура «Альфа-Груп» володіє контрольним пакетом IDS Borjomi International (55,8%), який придбала у спадкоємців грузинського бізнесмена Бадрі Патаркацишвілі у 2013 році. За підрахунком статків власників «Альфа-Груп», у січні 2022 року Forbes оцінював IDS Borhomi International у $1,2 млрд.

IDS Borjomi International заснована у 2002 році та обʼєднує підприємства з виробництва бутельованої мінеральної води в Росії, Україні та Грузії. Головний офіс знаходиться на Кіпрі. Продукція компанії експортується у понад 40 країн світу, її офіси розташовані у більш ніж 30 країнах, серед яких Україна, Грузія та США.

29 квітня компанія зупинила роботу на двох заводах у Грузії, де працює близько 1000 осіб. Основною причиною ситуації, що склалася, називаються «фінансові труднощі, які почалися через бойові дії в Україні». «Важка ситуація, що склалася на основних ринках збуту продукції компанії, посилювалася обмеженим доступом до банківських рахунків, що закривало можливість отримання валютного виторгу та розрахунків із кредиторами», – йшлося у заяві.

Європейський Союз ввів санкції 28 лютого щодо акціонерів Альфа-банку Михайла Фрідмана та Петра Авена. 15 березня у межах нового пакету санкцій Велика Британія заморозила активи Михайла Фрідмана. Він нібито «отримував вигоду та підтримував уряд» завдяки своїм можливостям у наглядовій раді «Альфа-Груп» та раді директорів ABH Holdings S.A., власника найбільшого у Росії приватного банку Альфа-банк. 

У квітні кроки партнерів підтримала Канада, яка також запровадила санкції проти Фрідмана.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні