Категорія
Новини
Дата

Ваговий контроль на дорогах. Кількість порушників за два роки зменшилася у пʼять разів, бюджет отримав 280 млн грн

За два роки автоматизованого контролю за дотриманням вагових норм на дорогах кількість перевантажених автомобілів зменшилася у пʼять разів, до держбюджету надійшло близько 280 млн грн, йдеться у повідомленні Державної служби України з безпеки на транспорті («Укртрансбезпека»).

Ключові факти

  • Ефект після запуску WIM-комплексів – кількість перевантажених автомобілів зменшилася у пʼять разів, йдеться у повідомленні.
  • Надходження до Державного бюджету: 2021 рік – 24 WIM-станції у 14 областях – 18,6 млн грн; 2022 рік – 38 WIM-станцій у 17 областях – 85,8 млн грн; 2023 рік – 50 WIM-станцій у 20 областях – 175,9 млн грн.
  • У відомстві також наголосили, що від проєкту Weight-in-Motion виграли і місцеві бюджети – громади отримують частину коштів за порушення габаритно-вагових норм.
  • «Проєкт Weight-In-Motion успішно показав себе у всіх регіонах України, де не проходять бойові дії. Ми зафіксували, що кількість порушників із запуском WIM-станції зменшилася з 22% до 4%», – зазначив голова Укртрансбезпеки Євген Зборовський. 
  • За його словами, за два роки не було жодної скарги від перевізників про вимагання з боку працівників «Укртрансбезпеки» неправомірної вигоди, або дачі хабаря. «Це результат цифровізації процесів фіксації порушення та відсутності прямого контакту «порушник – інспектор», – додав він.
Ваговий контроль на дорогах. Кількість порушників за два роки зменшилася у пʼять разів, бюджет отримав 280 млн грн /Фото 1

Контекст

Мінінфраструктури, «Укравтодор» та «Укртрансбезпека» запустили проєкт автоматизованого зважування вантажних автомобілів у русі (Weight-In-Motion) 1 жовтня 2021 року. Мета проєкту – захист дорожньої інфраструктури від недоброчесних перевізників, які виїжджають у рейси перевантаженими.

За допомогою вмонтованих у дорожнє покриття датчиків система WIM дозволяє визначити вагу автомобіля. Камери фіксують швидкість, габарити та номерні знаки транспортних засобів. Дані про порушення передаються й опрацьовуються в Центрі обробки даних «Укртрансбезпеки».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні