Категорія
Новини
Дата

Гарантії безпеки, референдум, статус Криму та ОРДЛО. Головне з переговорів України та РФ у Стамбулі

Українська та російська делегації 29 березня відновили переговори в Стамбулі. Основна увага була прикута до гарантій безпеки для України. Представники України вважають майбутній договір можливим дипломатичним форматом завершення війни, представники країни-агресора назвали переговори «продуктивними».

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Гарантії безпеки для України є можливим дипломатичним форматом завершення війни, заявив на брифінгу представник України Олександр Чалий. За його словами, «ключова вимога – чіткі юридично зобовʼязальні гарантії Україні, які за своїм змістом і формою мають бути аналогічними частині 5 статуту НАТО.
  • Якщо Україна стане обʼєктом агресії, військового нападу або операції, вона має право впродовж трьох днів вимагати міжнародних консультацій, і якщо впродовж трьох днів ці консультації не дали ніякого результату, країни-гаранти повинні надати військову допомогу, зброю або закрити повітряний простір.
  • Гарантії безпеки дають можливість Україні зафіксувати свій статус фактично позаблокової та безʼядерної держави у формі постійного нейтралітету, пояснив Чалий.
  • Серед гарантів безпеки – країни Радбезу ООН (Британія, Китай, РФ, США, Франція, Туреччина, Німеччина, Канада, Італія, Польща, Ізраїль). Україна також пропонує зробити вільне приєднання до договору гарантій, якщо інші країни хочуть приєднатися, зазначив представник України Давид Арахамія.
  • Українська делегація пропонує РФ зафіксувати в окремому пункті договору те, що питання статусу Криму і Севастополя буде вирішуватися протягом 15 років на двосторонніх переговорах, сказав радник глави Офісу президента Михайло Подоляк. Окремим пунктом Україна пропонує російській стороні, що Україна і РФ протягом цього часу, доки триватимуть переговори, не будуть використовувати військові чи якісь збройні сили для того, щоб вирішити питання Криму.
  • Україна зможе підписати міжнародний договір про гарантії безпеки лише після проведення загальнонаціонального референдуму з цього питання, уточнив Подоляк.
  • Українська делегація пропонує, щоб долю окупованих територій сходу України вирішували під час прямих переговорів президент України Володимир Зеленський та президент РФ Володимир Путін. 
  • Пропозиції України щодо гарантій безпеки не поширюються на територію Криму та Донбасу, сказав голова російської делегації на перемовинах Володимир Мединський. Але, за його словами, Україна має відмовитися від прагнення повернути ці території військовим шляхом.
  • Зустріч президентів України і РФ можлива одночасно з парафування договору про гарантії безпеки, додав Мединський.
  • РФ не заперечує проти прагнення України вступити до Європейського Союзу, сказав Мединський.
  • РФ вирішила кардинально скоротити бойові дії на київському та чернігівському напрямках, повідомив він.
  • Дата наступного раунду переговорів буде зрозуміла після доопрацювань в підгрупах і реакції російської сторони на концепт запропонованого Києвом договору безпеки, повідомили в Офісі президента України.

Контекст

Після тривалої перерви Україна та РФ відновили переговори в Стамбулі. Київ заявляв, що мінімальна мета зустрічі – вирішення гуманітарних питань, програма-максимум – припинення вогню. За словами голови МЗС Дмитра Кулеби, з жодного принципового пункту переговорів домовленостей як таких немає, натомість є обмін думками, пропозиціями та ідеями.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні