Категорія
Новини
Дата

Газ у Європі подорожчав на 10% після рішення РФ перевести в рублі оплату постачання

Спотова ціна газу в Європі підскочила на 10% на оголошенні рішення Росії перевести оплату експорту газу в рублі, пише «Інтерфакс Україна».

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти:

  • Зростання щодо закриття попереднього дня становило понад 25%.
  • Ціна найближчого (квітневого) фʼючерсу на біржі ICE Futures злетіла до $1359 за тисячу кубометрів із рівня приблизно $1240. На день раніше торги газом на спотовому ринку завершилися на рівні $1077.

Контекст:

Президент Росії Володимир Путін заявив про прийняте рішення зобовʼязати покупців газу з недружніх країн купувати рублі на російському ринку та платити за постачання газу в російських рублях.

Окрім новинного фону, на ціну газу в Європі впливає двократне падіння вироблення електроенергії, що спостерігається наразі, внаслідок вітру. Минулого тижня (з 14 до 20 березня) вітроелектростанції забезпечили в середньому 17% вироблення електроенергії у ЄС, у понеділок цей показник упав до 13,8%, а у вівторок – до 11,3%. Далі на тижні очікується досить слабкий вітер, що скоротить вироблення електроенергії з відновлюваних джерел. Зниження цього показника є каталізатором зростання попиту на газ та ціни на нього.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні