Категорія
Новини
Дата

Газова справа на 740 млн грн. ВАКС засудив екснардепа-втікача Онищенка до 15 років вʼязниці з конфіскацією майна

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) заочно визнав винним колишнього нардепа Олександра Онищенка у заволодінні 740 млн грн під час видобутку та продажу природного газу «Укргазвидобування» й призначив йому 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Про це йдеться у повідомленні пресслужби Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП). Онищенко перебуває за межами України.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Водночас фінансова директорка Онищенка Олена Павленко отримала 12 років увʼязнення, повідомив юрист Центру протидії корупції Вадим Валько.
  • Онищенка і Павленко визнали винними в організації «газової схеми», через яку компанія «Укргазвидобування» зазнала понад 740 млн грн збитків.
  • Правоохоронці заявляють, що в злочинній організації було 29 осіб. Вони всі отримали підозри, а восьмеро підозрюваних визнали свою провину й уклали угоди про визнання винуватості.
  • Під час розслідування заарештували €6 млн, один літак, офіс, 10 квартир, девʼять будинків, 10 земельних ділянок, 11 автомобілів, 39 банківських рахунків на загальну суму 315 млн грн. 

Контекст

НАБУ та САП заявили про викриття організаторів схеми з розкрадання коштів під час видобутку і продажу природного газу в рамках договорів про спільну діяльність з ПАТ «Укргазвидобування» у червні 2016 року.

За версією слідства, очолювали злочинне угрупування, крім самого Онищенка, його матір Інесса Кадирова і бізнесмен Валерій Постний. Їх та інших фігурантів справи вперше затримали у червні 2016-го, однак відпустили під заставу.

У липні 2016 року Верховна Рада зняла з Онищенка недоторканність, але той втік з України та перебуває в розшуку.

Досудове розслідування щодо Онищенка НАБУ завершило у липні 2018-го. У лютому 2019 року його справа пішла до суду. ВАКС 21 січня 2020-го почав слухати справу Онищенка заочно. 

Німецькі правоохоронці 29 листопада 2019 року затримали Онищенка в місті Аахен за запитом НАБУ і САП. Але місцевий суд тоді відмовив в екстрадиції, бо нібито існує значна ймовірність того, що в разі екстрадиції в Україні «не буде дотримано мінімальних стандартів міжнародного права щодо умов утримання в тюрмах».

У січні 2021-го США внесли Онищенка до санкційного списку за участь у «російській мережі втручання у вибори президента США». У жовтні того ж року стало відомо, що Онищенко отримав російське громадянство.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні