Категорія
Новини
Дата

Група з дерегуляції пропонує уряду скасувати третину дозволів зі сфери транспорту

Міжвідомча робоча група з питань прискореного перегляду інструментів державного регулювання господарської діяльності (МРГ з дерегуляції) рекомендувала уряду скасувати або осучаснити майже третину інструментів держрегулювання у сферах авіації, доріг, безпеки на транспорті, залізниці, зв’язку, судноплавства та туризму.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • МРГ проаналізувала понад 150 інструментів держрегулювання, що перебувають в компетенції Мінінфраструктури та органів центральної влади, підпорядкованих міністерству. 
  • «Йдеться про безпеку судноплавства, повітряного сполучення і інші важливі напрямки. Однак, спрощення та оптимізація можливі й у даних сферах, і ми запропонували такі кроки», — зазначила перший віцепремʼєр – міністр економіки Юлія Свириденко.
  • 75% проаналізованих чинних інструментів стосуються авіаційної галузі та судноплавства. Ще 16% – безпеки на транспорті.

Контекст

Раніше МРГ розглянула та сформувала пропозиції щодо скасування чи оптимізації понад 70% інструментів держрегулювання зі сфери компетенції Мінекономіки та понад 80% – Мінприроди.

Міжвідомчу робочу групу з питань прискореного перегляду інструментів державного регулювання господарської діяльності створено рішенням Уряду 13 січня 2023 року. До Міжвідомчої робочої групи увійшли, зокрема, представники міністерств економіки, цифрової трансформації, захисту довкілля та природних ресурсів, юстиції, фінансів, регуляторної служби.

Основними завданнями робочої групи визначено координацію дій державних органів щодо зменшення та оптимізації інструментів державного регулювання бізнесу й удосконалення нормативної бази в частині переведення в електронну форму інструментів державного регулювання.

Україна займає 130-те місце в світі за рейтингом економічних свобод (Economic Freedom Index) і має лише 54 зі 100 балів, що відносить нас до категорії переважно економічно не вільних країн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні