Категорія
Новини
Дата

В уряді готуються до масової дерегуляції. Мінекономіки пропонують скасувати 47% ліцензій і дозволів

Міжвідомча робоча група з питань прискореного перегляду інструментів державного регулювання господарської діяльності (МРГ з дерегуляції) рекомендувала уряду скасувати значну частину інструментів держрегулювання. Йдеться про сфери, формування політики в яких здійснює Мінекономіки, повідомила пресслужба міністерства.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Загалом запропоновано скасувати 47% ліцензій і дозволів. Таке рішення ухвалено на першому засіданні МРГ з дерегуляції 26 січня 2023 року.
  • Спростити умови ведення бізнесу пропонується в сфері трудових відносин і безпеки праці. Зокрема, наразі потрібне погодження з Держпраці Інструкції про порядок прибирання пилу у виробничих приміщеннях або Графіку аналізу повітря на робочих місцях на запиленість і загазованість. Пропонується скасувати подібні норми, що створюють зайві перепони для нормальної роботи бізнесу.
  • На першій МРГ з дерегуляції запропонували скасувати також дозвіл на реекспорт товарів, що походять із інших країн; погодження для видачі ліцензій на здійснення експортних операцій з нафтою сирою українського походження та газу природного у газоподібному стані українського походження за зовнішньоекономічними контрактами (договорами); індивідуальні (разові ліцензії) в сфері експорту-імпорту та ін. 
  • Ці норми або застарілі, або ж є зайвими, оскільки належний захист суспільства гарантується іншими чинними нормами, наголосили в Мінекономіки.
  • Також рекомендовано оптимізувати ще близько третини інструментів, які належать до сфери компетенції Мінекономіки. Окрім того, частину інструментів державного регулювання господарської діяльності рекомендовано передати до інших міністерств і відомств.
  • Інструменти, які розглянуті на засіданні МРГ, регулюють ведення бізнесу у сферах експорту та імпорту товарів (зокрема військового призначення), інвестиції й інтелектуальну власність, трудові відносини та безпеку праці, здійснюють технічне регулювання. Розроблені проєкти рішень будуть погоджені з відповідними міністерствами й відомствами та подані на розгляд Кабміну.

Контекст

Міжвідомчу робочу групу з питань прискореного перегляду інструментів державного регулювання господарської діяльності створено рішенням Уряду 13 січня 2023 року. Основними завданнями робочої групи визначено координацію дій державних органів щодо зменшення та оптимізації інструментів державного регулювання бізнесу й удосконалення нормативної бази в частині переведення в електронну форму інструментів державного регулювання.

Україна займає 130-те місце в світі за рейтингом економічних свобод (Economic Freedom Index) і має лише 54 зі 100 балів, що відносить нас до категорії переважно економічно не вільних країн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні