Категорія
Новини
Дата

Індекс очікувань ділової активності у липні зріс, але підприємства зберігають песимізм через війну – НБУ

Бізнес у липні дещо поліпшив оцінки перспектив своєї економічної діяльності. Водночас посилення інтенсивності бойових дій, руйнування інфраструктури, високі ціни на енергоносії та скорочення попиту відтерміновують відновлення економічної активності. Про це свідчить індекс очікувань ділової активності (ІОДА) від Національного банку.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • В липні ІОДА зріс до 43,6 проти 41,3 у червні. У липні у підприємств, залучених до щомісячного опитування, залишилися песимістичні оцінки економічних результатів у найближчій перспективі за всіма секторами економіки, зазначають в НБУ. 
  • Підприємства промисловості зберегли негативні оцінки економічних перспектив, зумовлені порушенням виробничих і логістичних ланцюжків, руйнуванням потужностей та інфраструктури, тимчасовою окупацією частини територій: секторальний індекс у липні становив 43,1 проти 43,7 у червні. 
  • Збереглися слабкі очікування щодо обсягів виготовленої продукції та обсягів нових замовлень на продукцію, водночас погіршилися очікування щодо нових експортних замовлень. 
  • Підприємства сектору будівництва в липні послабили оцінки економічних результатів своїх підприємств, попри сезонні сприятливі умови та прийняття урядом низки постанов для поліпшення діяльності сектору: секторальний індекс становив 35,0 (у червні – 40,1). Очікування респондентів щодо обсягів будівництва, нових замовлень, закупівлі сировини та матеріалів, а також доступності підрядників були негативними. 
  • Підприємства торгівлі, попри складнощі, адаптуються до нових умов та поліпшують очікування щодо своєї економічної діяльності: секторальний індекс наблизився до нейтрального рівня і становив 48,7 порівняно з 43,4 у червні. Респонденти налаштовані на збільшення обсягів товарообороту, але стримано оцінили обсяги закупівлі товарів для продажу. Підприємства сектору й надалі налаштовані на зниження торговельної маржі. 
  • Підприємства сфери послуг дещо поліпшили, проте залишили песимістичними оцінки своїх економічних результатів: секторальний індекс становив 41,9 (у червні – 37,7). Негативним очікуванням сприяли продовження інтенсивних бойових дій, пошкодження транспортної інфраструктури, скорочення попиту та втрата замовлень. 
  • Підприємства всіх секторів економіки, що беруть участь в опитуванні, прогнозували нижчі темпи зростання цін на власну продукцію/послуги на тлі уповільнення зростання цін на сировину та товари постачальників. 
  • Оцінки щодо зайнятості залишаються песимістичними. Респонденти підприємств усіх видів діяльності продовжують очікувати зменшення кількості працівників, найбільше – сектору будівництва. Натомість підприємства торгівлі та сфери послуг відзначили деяке підвищення попиту на персонал. 

Контекст

НБУ за базовим сценарієм прогнозує скорочення ВВП України на 33,4% у 2022 році та зростання на 5,5% у 2023 і 4,9% — у 2024 році. Інфляція, за прогнозами НБУ, до кінця року прискориться до 31%, проте у наступні два роки сповільниться — до 20,7% та 9,4%, відповідно, йдеться в липневому Інфляційному звіту НБУ. З квітня економічна активність почала пожвавлюватися, і наприкінці весни не працювало лише 14% підприємств, але їх завантаженість залишалася значно нижчою довоєнного рівня. За другий квартал, за оцінками НБУ, економіка впала на 40%.

Методологія

Щомісячне опитування підприємств проводилося з 4 до 22 липня 2022 року. В опитуванні взяло участь 420 підприємств. Серед опитаних підприємств 45,5% – компанії промисловості, 28,1% – сфери послуг, 21.4% – торгівлі, 5,0% – будівництва, 32,4% респондентів – великі підприємства, 31,7% – середні, 36,0% – малі.

34,8% опитаних підприємств здійснюють експортні та імпортні операції, 9,8% – лише експортні операції, 14,5% – лише імпортні операції, 41,0% – не здійснюють зовнішніх економічних операцій.

Результати опитувань відображають лише думку респондентів – керівників підприємств, а не оцінки НБУ.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні