Категорія
Новини
Дата

Індивідуальні освітні траєкторії. Верховна Рада ухвалила закон про реформу вищої освіти

Верховна Рада ухвалила у другому читанні та в цілому євроінтеграційний законопроєкт №10177 про вдосконалення освітнього процесу у вищій освіті. Про це повідомив віцепремʼєр – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • За ухвалення законопроєкту «Про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку індивідуальних освітніх траєкторій та вдосконалення освітнього процесу у вищій освіті» проголосували 306 народних депутатів.
  • Документ передбачає, що студенти самі формуватимуть освітню траєкторію, регулюватимуть темп і тривалість навчання, а також, за потреби, зможуть змінити спеціальність після року чи півтора навчання.
  • За словами Федорова, студенти-контрактники самостійно визначатимуть тривалість навчання в університеті. Студент зможе пройти чотирирічну бакалаврську програму за три роки або навпаки – поєднати навчання з роботою і завершити його за шість–вісім років.
Удосконалення освітнього процесу. Індивідуальні освітні траєкторії

Інфографіка: Мінцифри

Удосконалення освітнього процесу. Індивідуальні освітні траєкторії

Інфографіка: Мінцифри

Удосконалення освітнього процесу. Індивідуальні освітні траєкторії

Інфографіка: Мінцифри

Удосконалення освітнього процесу. Індивідуальні освітні траєкторії

Інфографіка: Мінцифри

Попередній слайд
Наступний слайд
  • Водночас закон посилює автономію університетів, зазначив міністр освіти і науки Оксен Лісовий. Заклади зможуть самостійно визначати інструменти для досягнення компетентностей, встановлених стандартом з нерегульованих спеціальностей. 
  • «Стандарти вищої освіти оновлюватимуться протягом наступних місяців, що вже давно на часі. А в цих стандартах з’явиться більше вибірковості, що зрештою збільшить конкуренцію в університетах – кращі викладачі з інноваційними курсами отримають більше можливостей, а студенти – вищу якість», – наголосив очільник МОН. 

Контекст

Вже наступного року в Україні може стартувати масштабна реформа вищої освіти. Перший крок найбільші університети можуть зробити вже у 2024-му – йдеться про перезапуск наглядових рад. 

З січня 2024-го експериментально працює перезапущена наглядова рада у Національному авіаційному університеті (НАУ). Її очолив колишній СЕО «Київстару» Петро Чернишов

«Рухаємося в бік корпоративного управління, коли наглядова рада реально здійснює врядування в університеті», – повідомив Forbes заступник міністра освіти й науки Михайло Винницький. Експеримент можуть розширити на інші ЗВО. Визначити їх має постанова Кабміну. Які університети можуть приєднатися до нього та що це дасть, читайте в матеріалі Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні