Категорія
Новини
Дата

Кабмін дозволив чоловікам призовного віку виїжджати за кордон у відрядження. Як це працюватиме (оновлено)

19 серпня Кабінет Міністрів ухвалив постанову про закордонні відрядження для чоловіків призовного віку. Рішення набуде чинності 1 вересня 2022 року. Про це повідомили Forbes один із розробників механізму, а також співрозмовник в Асоціації IT Ukraine, які також знайомі зі змістом постанови. Інформацію підтвердила пресслужба Міністерства економіки.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти:

  • Закордонне відрядження для чоловіків дозволять на термін до 7 днів. Обмежень для галузей немає. Скористатися опцією можуть як юрособи, так і ФОП.
  • Щоб виїхати за кордон, компанія повинна внести на спеціальний ескроу-рахунок в Ощадбанку депозит у сумі 200 000 грн за одну людину. У разі, якщо людина не повернеться у визначений термін, гроші забиратиме держава. Заявку можна подати через застосунок «Дія».
  • Від одного підприємства не може одночасно виїжджати більше ніж 10 осіб або 10% загальної кількості штату. Середня зарплатня працівника на місяць має становити не менше ніж 20 000 грн. Участь у програмі не можуть брати компанії зі штатом менше ніж 10 осіб. 
  • Заявку потрібно подати не менше ніж за сім днів до дати відрядження. 
  • Закордонні відрядження були однією з двох перших проблем, які відібрав нещодавно створений «економічний штаб» при Мінекономіки, каже його учасник Роман Бондар. Інший частий запит бізнесу – бронювання від мобілізації.

Контекст

Міністерство економіки готувало це рішення понад два місяці. Спочатку планувалось, що обмеження на виїзд знімуть лише для представників експортних галузей, зрештою його погодили для всього бізнесу. 

16 серпня президент України Володимир Зеленський, відповідаючи на петицію громадян, виступів проти зняття обмежень на виїзд за кордон для чоловіків, які не мають військового досвіду. На думку президента, заборону можуть зняти лише після завершення воєнного стану.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні