Категорія
Новини
Дата

Кабмін дозволив подовжити на два місяці відстрочку від мобілізації працівникам підприємств і держустанов

Кабінет міністрів передбачив можливість подовження на два місяці чинних відстрочок від призову на військову службу для військовозобов’язаних під час мобілізації та на воєнний час. Рішення, ініційоване Мінекономіки, уряд затвердив 7 вересня.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Йдеться про відстрочки, надані рішеннями Мінекономіки в березні – квітні, термін дії яких спливає у вересні – жовтні цього року. Рішення щодо продовження відстрочки на строк до двох місяців може бути прийнято Мінекономіки лише один раз.
  • Прийняте рішення передбачає також, що витяг з наказу Мінекономіки про відстрочку від призову військовозобов’язаному працівнику може надавати та візувати підприємство, установа чи організація, де він працює. 
  • Цим самим розширюються положення урядової постанови від 3 березня 2022 року №194, згідної з якою відповідними повноваженнями наділялися лише органи державної влади та інші державні органи. Ця норма покликана зменшити навантаження на органи держвлади, що дозволить вивільнити ресурси для посилення роботи на інших напрямах, пояснили в Мінекономіки.
  • Європейська Бізнес Асоціація привітала це рішення та подякувала Кабміну і Мінекономіки, що пропозицію бізнесу було почуто. Водночас спільнота закликає парламент терміново прийняти законопроєкт №7687 «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» щодо бронювання військовозобов’язаних на період мобілізації та на воєнний час», яким пропонується дозволити бронювання без укладання договорів щодо виконання мобілізаційних завдань. 

Контекст

Раніше уряд підтримав законопроєкт, яким розширюється перелік установ і підприємств, працівники яких підлягають бронюванню. Документ передбачає, зокрема, бронювання працівників органів держвлади та місцевого самоврядування, якщо їхня робота необхідна для забезпечення функціонування цих органів. А також працівників підприємств, що виготовляють продукцію для ЗСУ чи є критично важливими для функціонування економіки, підприємств та організацій, яким встановлено мобілізаційні завдання, якщо працівники залучені до їх виконання. Нові норми набудуть чинності після ухвалення Верховною Радою та підпису президентом.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні