Категорія
Новини
Дата

Кабмін переглянув правила, що дозволяють імпортерам електроенергії уникати відключень

1 хв читання

Підприємства, які імпортують 80% електроенергії від свого споживання, зможуть уникнути відключень. Таке рішення 30 травня ухвалив Кабінет Міністрів, повідомив премʼєр-міністр Денис Шмигаль. Постанова №611 вже опублікована на урядовому порталі. До цього діяла минулорічна постанова, яка передбачає таку можливість для підприємств, які імпортують від 30% до 50% електроенергії від споживання залежно від пори року. 

Команда Forbes відібрала 250 найбільш перспективних компаній. Хто потрапив у перелік NEXT 250? Дізнавайтесь у новому випуску Forbes Ukraine! Купуйте журнал вже зараз!

Деталі

  • Графіки відключень не будуть застосовуватися до підприємств, які імпортують 80% від свого споживання електроенергії, заявив Шмигаль. 
  • За його словами, це дозволить таким підприємствам безперебійно та стабільно працювати, і водночас зменшиться дефіцит потужності в енергосистемі.
  • Також премʼєр повідомив, що уряд веде перемовини, аби збільшити обсяги імпорту з нинішніх 1,7 ГВт до понад 2 ГВт. Він наголосив, що для цього є всі технічні можливості.

Контекст

Зараз є чинною постанова Кабміну №1127 від 27 жовтня 2023 року, яка гарантує промисловим споживачам стабільне постачання електроенергії за умови, що вони імпортують її частину. Обсяг імпорту, потрібний для уникнення відключень, має складати 50% від фактичного споживання в кожному розрахунковому періоді у жовтні – квітні та 30% – у травні – вересні.

Документ передбачає, що до підприємств, які імпортуватимуть електроенергію, не будуть застосовуватись обмеження енергопостачання у разі їх запровадження. Можливі лише застосування спеціальних графіків аварійних відключень, введених системним оператором у разі екстреної ситуації для запобігання аварії в об’єднаній енергетичній системі.

Раніше міністр енергетики Герман Галущенко закликав бізнес та підприємства імпортувати електроенергію, щоб уникнути відключень.

У квітні цього року Єврокомісар з питань енергетики Кадрі Сімсон підтримала позицію України щодо необхідності рішення ENTSO-E для збільшення пропускних можливостей міждержавних перетинів для імпорту електроенергії з європейських країн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні