Категорія
Новини
Дата

«Сувора реальність». «Укренерго» прогнозує більш жорсткі графіки відключень влітку

2 хв читання

«Укренерго» очікує, що в спекотні місяці графіки відключень електроенергії можуть бути жорсткішими через вище споживання, повідомляє пресслужба НЕК. Наразі ж завдяки виробітку електроенергії СЕС не прогнозуються відключення світла завтра, 28 травня.

З 22 березня по 8 травня Росія розбила майже всі великі ТЕС масованими ракетно-дроновими атаками. Балансувати енергосистему тепловими блоками, які можна було швидко включити в роботу в разі зростання споживання, більше немає можливості.

Ключові факти

  • Зазначається, що вперше в історії української енергосистеми диспетчери мають настільки сильно покладатись на роботу сонячних електростанцій.
  • Це повʼязано також із тим, що раніше швидко покривати споживання допомагали гідроелектростанції, які також суттєво пошкоджені російськими ракетами. Але ті, що залишились, працювали на межі можливостей завдяки паводку. Зараз водопілля йде на спад і скоро закінчиться.
  • Також зараз почалась ремонтна кампанія на атомних електростанціях, щоб підготувати їх до зими. Імпорту електроенергії теж недостатньо.
  • У 2022 році СЕС займали близько 5% від загального обсягу генерації в Україні. Зараз цей відсоток значно вищий, але не за рахунок збільшення площі сонячних панелей, а через втрати інших видів генерації після атак.
  • На ефективність роботи СЕС дуже впливає погода, так, залежно від ступеня хмарності кількість сонячних променів, які досягають поверхні землі, може бути різною. Дощові хмари зводять генерацію сонячної панелі нанівець, а сильна спека негативно впливає на роботу сонячних панелей і за надвисоких температур вироблення сонячної енергії буде нижчим. 
  • «Залежність української енергосистеми від погодних умов – це сувора реальність, яку спричинили російські удари по українських електростанціях. Тому у найближчій перспективі до графіків відключень доведеться звикнути», – сказано у повідомленні.
  • Водночас у вівторок, 28 травня, відключення світла не прогнозуються, заявили в НЕК. Це пов’язано зі збільшенням обсягів внутрішньої генерації, зокрема атомної, а також сприятливими погодними умовами та відповідно високим показником виробітку електроенергії СЕС у денні години.

Контекст

В останні місяці Росія цілеспрямовано завдає ударів по обʼєктах генерації. Українська енергосистема наразі переживає наймасштабнішу атаку з боку Росії, заявляв раніше міністр енергетики Герман Галущенко. Під ударом опинилися до 80% теплової генерації, половина гідрогенерації та велика кількість підстанцій.

Внаслідок російської атаки 22 березня на Харківщині була знищена Зміївська ТЕС. У ніч на 11 квітня Росія знищила Трипільську ТЕС у місті Українка Київської області.

Востаннє Росія здійснила масовану ракетно-дронову атаку на енергетику України в ніч на 8 травня – постраждали обʼєкти «Укренерго» та ДТЕК. Значних пошкоджень було завдано також обʼєктам гідроенергетики – дві ГЕС виведено з експлуатації.

10 травня Кабмін виділив 7,2 млрд грн на відбудову української енергосистеми. Влада закликає українців до економії електроенергії, особливо у вечірній час.

21 травня премʼєр-міністр Денис Шмигаль доручив «Укренерго» та Міненерго розробити справедливі графіки відключення світла. 24 травня Кабінет міністрів затвердив постанову, яка зобов’язує обленерго забезпечити рівномірну та справедливу черговість відключень електроенергії для споживачів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні