Категорія
Новини
Дата

Єврокомісар з енергетики закликала ENTSO-E дозволити збільшення імпорту електроенергії в Україну

Європейський комісар з питань енергетики Кадрі Сімсон підтримала позицію України щодо необхідності рішення ENTSO-E для збільшення пропускних можливостей міждержавних перетинів для імпорту електроенергії з європейських країн, повідомляє Міністерство енергетики.

Ключові факти

  • Міністр енергетики України Герман Галущенко зустрівся із Сімсон у Брюсселі в межах засідання міністрів енергетики країн Євросоюзу.
  • Очільник Міненерго поінформував єврокомісара про наслідки нещодавніх російських атак на об’єкти української енергетики.
  • «Найбільших втрат зазнали теплова і гідрогенерація, а також об’єкти системи передачі електроенергії. Найскладнішою залишається ситуація з електропостачанням Харкова і Харківської області», – зазначив він.
  • Галущенко наголосив, що для проходження наступної зими потрібно нарощувати потужності маневрової генерації і здійснювати роботу з децентралізації. 
  • Також сторони обговорили потреби українських енергетиків у необхідному устаткуванні.
  • Єврокомісар підкреслила важливість роботи Фонду підтримки енергетики України для закупівель обладнання, потрібного для відновлення і посилення стійкості української енергосистеми.

Контекст

Європейська мережа операторів систем передачі електроенергії (ENTSO-E) є асоціацією для співпраці європейських операторів систем передачі. 40 таких операторів представляють 36 країн, вони відповідають за безпечну та скоординовану роботу європейської електроенергетичної системи. 

У березні 2022 року Україна офіційно приєдналася до європейської енергетичної системи ENTSO-E. 

14 грудня «Укренерго» отримала повноправне членство в європейській мережі операторів системи передачі електроенергії ENTSO-E.

Раніше Галущенко заявляв, що українська енергосистема наразі переживає наймасштабнішу атаку з боку Росії. Під ударом опинилися до 80% теплової генерації, половина гідрогенерації та велика кількість підстанцій.

Генеральний директор ДТЕК Максим Тімченко повідомив FT, що Росія змінює підхід до атак по українській енергетиці. За словами Тімченка, під час попередньої зимової кампанії, спрямованої проти української енергосистеми, Росія прагнула занурити міста у темряву та холод, нападаючи на розподільні станції й трансформатори по всій країні. Але тепер російські ракети націлюють на електростанції у конкретних регіонах, щоб «знищити їх повністю, тому що відновити електростанції за короткий термін неможливо».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні