Категорія
Гроші
Дата

Forbes Digital

«Імпорт – це головне». З 1 червня в Україні суттєво зросте вартість електроенергії для бізнесу. Чи допоможе це уникнути відключень? 

2 хв читання

З червня граничні ціни на електрику для бізнесу у години вечірнього піка та вночі зростуть на 20–130% /Shutterstock

З червня граничні ціни на електрику для бізнесу у години вечірнього піка та вночі зростуть на 20–130% Фото Shutterstock

Енергетичний регулятор з червня збільшив на 20–130% граничні ціни на електрику для бізнесу в години вечірнього піка та вночі. Це має вплинути на обсяги імпорту, щоб зменшити дефіцит в енергомережі. Скільки доведеться заплатити?

Нацрегулятор вперше з листопада 2023-го збільшив граничні ціни на електрику для бізнесу. Причина – через російські обстріли в Україні збільшився дефіцит електрики. 

Протягом березня – травня Росія пошкодила українські теплові та гідроелектростанції, які при потребі здатні швидко збільшувати виробництво. «Зараз ще йде на спад водопілля, тому гідроелектростанції не можуть працювати вночі, як у попередні тижні», – йдеться у повідомлені пресслужби держкомпанії «Укренерго».  

Дефіцит може компенсувати імпорт. Але для цього ціни на українському ринку мають бути вищими, ніж в сусідніх країнах. «Імпорт – це головне», – сказав під час засідання НКРЕКП 20 травня голова регулятора Валерій Тарасюк. Середня ціна електрики в Україні в переважній більшості днів травня була вища, ніж в сусідніх країнах, за даними держкомпанії «Оператора ринку».

Проте в нічні години ціна опускається нижче рівня сусідів і робить імпорт невигідним. Україна імпортує найбільше електрики з Угорщини, свідчать дані ExPro Consulting. 19 травня максимальна ціна на електрику вночі в Угорщині складає €89/МВт, або 3840 грн/МВт, за даними ENTSO-E. Максимальна ціна протягом доби в Угорщині була о 20:00-21:00 – €163МВт, або 7025 грн/МВт. Граничні ціни на електрику в Україні в цей час – 4000 грн/МВт.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні