Категорія
Гроші
Дата

Forbes Digital

«Імпорт – це головне». З 1 червня в Україні суттєво зросте вартість електроенергії для бізнесу. Чи допоможе це уникнути відключень? 

2 хв читання

З червня граничні ціни на електрику для бізнесу у години вечірнього піка та вночі зростуть на 20–130% /Shutterstock

З червня граничні ціни на електрику для бізнесу у години вечірнього піка та вночі зростуть на 20–130% Фото Shutterstock

Енергетичний регулятор з червня збільшив на 20–130% граничні ціни на електрику для бізнесу в години вечірнього піка та вночі. Це має вплинути на обсяги імпорту, щоб зменшити дефіцит в енергомережі. Скільки доведеться заплатити?

Як створити продукт, який полюблять клієнти? Отримайте цінні поради від співвласника monobank™ – Олега Гороховського. Купуйте квиток на Форум підприємців, який відбудеться 27 червня.

Нацрегулятор вперше з листопада 2023-го збільшив граничні ціни на електрику для бізнесу. Причина – через російські обстріли в Україні збільшився дефіцит електрики. 

Протягом березня – травня Росія пошкодила українські теплові та гідроелектростанції, які при потребі здатні швидко збільшувати виробництво. «Зараз ще йде на спад водопілля, тому гідроелектростанції не можуть працювати вночі, як у попередні тижні», – йдеться у повідомлені пресслужби держкомпанії «Укренерго».  

Дефіцит може компенсувати імпорт. Але для цього ціни на українському ринку мають бути вищими, ніж в сусідніх країнах. «Імпорт – це головне», – сказав під час засідання НКРЕКП 20 травня голова регулятора Валерій Тарасюк. Середня ціна електрики в Україні в переважній більшості днів травня була вища, ніж в сусідніх країнах, за даними держкомпанії «Оператора ринку».

Проте в нічні години ціна опускається нижче рівня сусідів і робить імпорт невигідним. Україна імпортує найбільше електрики з Угорщини, свідчать дані ExPro Consulting. 19 травня максимальна ціна на електрику вночі в Угорщині складає €89/МВт, або 3840 грн/МВт, за даними ENTSO-E. Максимальна ціна протягом доби в Угорщині була о 20:00-21:00 – €163МВт, або 7025 грн/МВт. Граничні ціни на електрику в Україні в цей час – 4000 грн/МВт.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Передзамовлення нового номеру Forbes Ukraine. Купуйте зараз за 209 грн замість 279 грн

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні