Категорія
Гроші
Дата

Неприємний і поганий сценарії. Україна може не дочекатися фінансової допомоги від США найближчими місяцями. Скільки протримається бюджет і чи загрожує це поверненням друку гривні

Допомога від США /Getty Images

Україна сподівалася отримати від США майже $12 млрд цьогоріч. Але допомога під загрозою через політичну боротьбу у Вашингтоні перед виборами президента Фото Getty Images

Політична криза в США все більше підважує шанси українського бюджету отримати хоч якісь кошти від Вашингтона цьогоріч. Ціна питання – принаймні $7,85 млрд. Які інші опції є в української влади, враховуючи потенційну потребу в сотнях мільярдів на додаткову мобілізацію? Два сценарії від опитаних Forbes нардепів та економістів.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Перемовини в Конгресі про фінансову та військову допомогу США Україні вчергове зайшли в глухий кут. Напередодні республіканці відмовились від угоди, що передбачала $7,85 млрд прямої бюджетної та $50,4 млрд військової підтримки. Як заявив президент США Джо Байден, це сталося під тиском його ймовірного опонента на президентських виборах Дональда Трампа.

Навіть за позитивного сценарію це було б на $4 млрд менше, ніж розраховував отримати від Вашингтона український уряд. Гроші від США складають третину усієї міжнародної допомоги, на яку Україна очікувала отримати цьогоріч ($37 млрд). Дефіцит держбюджету 2024-го дорівнює еквіваленту $41 млрд.

На тлі ризику, що допомоги від США у 2024-му не буде взагалі, та пошуку грошей для фінансування додаткової мобілізації в економічному блоці влади знову заговорили про можливу емісію гривні як екстрений варіант. У перший рік російського вторгнення НБУ «надрукував» 400 млрд грн. Це суттєво підтримало держбюджет, але стало одним із факторів девальвації гривні та прискорення інфляції.

За якого сценарію Україні доведеться піти на такий крок, скільки часу бюджет може витримати без грошей США та які ще варіанти виходу із ситуації існують?

Два сценарії для українського бюджету без грошей США

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні