Категорія
Новини
Дата

«Кернел» вирішив купити «КаскадАгро» та ще 12 агрокомпаній Хомутинніка

Агрохолдинг «Кернел» планує придбати агрохолдинг «КаскадАгро» в українського бізнесмена та ексдепутата Віталія Хомутинніка. Відповідну заявку Kernel Holding S.A. на отримання дозволу на купівлю ТОВ «КаскадАгро» і ще 12 агрокомпаній розгляне Антимонопольний комітет України (АМКУ) на засіданні 11 лютого, пише «Інерфакс-Україна».

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Окрім «КаскадАгро» планують купити такі компанії: агрофірму «Відродження», «Сосницькі аграрні інвестиції», «Червонянські аграрні інвестиції», «Нива», «Красноколядинське», «Агродмитрівське», «Україна», «Коропські аграрні інвестиції» (всі в Чернігівській обл.) і «Агро-Поліс», «Червонослобідське-2», «Засулля-5», «Агросвіт» (усі в Сумській обл.).
  • Згідно з Єдиним держреєстром юридичних і фізичних осіб, кінцевим бенефіціаром усіх агропідприємств є Хомутиннік, переважно через кіпрську Cacique Limited.
  • На початку серпня 2020 року АМКУ вже видав схожий дозвіл на купівлю цих компаній керівнику юридичного бюро «Гарез і Партнери», засновнику мережі пекарень «Волконський» Олександру Гарезу через підконтрольну йому компанію Agartha Fund L.P. (Абу-Дабі, ОАЕ).

Контекст

Частина компаній («Червонослобідське-2», «Засулля-5», «Агросвіт», «Коропські аграрні інвестиції», «Червонянські аграрні інвестиції», «Сосницькі аграрні інвестиції» та «Нива») уже належали «Кернел» після придбання влітку 2017 року агрохолдингу «Українські аграрні інвестиції». Проте восени того ж року Хомутиннік придбав ці компанії в «Кернел».

Довідка

Відповідно до інформації на сайті Cascade Investment Fund (Кайманові о-ви), агрохолдинг Хомутинніка «КаскадАгро» має земельний банк 43 000 га, два елеватори загальною потужністю одноразового зберігання 105 000 тонн і дві ферми. Cascade Investment Fund у жовтні 2015 року придбав 5% акцій «Кернел», а до кінця 2017-го збільшив свій пакет до 6,59%.

Акції Kernel торгуються на Варшавській фондовій біржі з 2007 року. Найбільшим акціонером «Кернел» через Namsen LTD є Андрій Веревський із часткою близько 40%.

Важливі цифри

За даними Spark-Interfax, чистий прибуток ТОВ «Кернел-капітал» у 2019 році склав 139 000 грн у порівнянні з 307 000 грн чистого збитку в 2018-му. Чистий прибуток ТОВ «Каскадагро» в 2019 році склав 950 000 грн у порівнянні з 138 000 грн чистого прибутку в 2018-му. 

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні