Категорія
Новини
Дата

Хакер почав повертати вкрадену криптовалюту на понад $600 млн у Poly Network. Що сталося

Кіберзлочинець, який здійснив найбільшу крадіжку у децентралізованому фінансовому просторі, вирішив повернути гроші. Платформа для обміну криптовалютами Poly Network вже отримала майже половину з вкрадених понад $600 млн, пише BBC.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Poly Network зламали у вівторок, а вже наступного дня платформа отримала назад $260 млн у трьох криптовалютах: Ethereum на $3,3 млн, Binance Smart Chain (BSC) на $256 млн і Polygon на $1 млн. Ще залишилося повернути $269 млн в токенах Ethereum і $84 млн в Polygon.
  • Хакер заявив, що вкрадені активи вирішив повернути, тому що не дуже зацікавлений у грошах, адже хотів просто показати вразливість системи. «Я знаю, що це боляче, коли на людей нападають, але хіба вони не повинні чогось навчитися на цих зломах?» – написав він.
  • За словами хакера, йому потрібна була вся ніч, аби знайти вразливість системи. При цьому він не хотів, щоб Poly Network непомітно виправила недоліки в безпеці, тому й вирішив викрасти мільйони доларів у криптовалюті.
  • Однак справжні мотиви хакерів залишаються невідомими, зазначає співзасновник Elliptic, яка займається аналітикою і дотриманням блокчейнів, Том Робінсон. «Або вони мали намір скоїти крадіжку, або хотіли виявити помилку і допомогти Poly Network стати сильнішою і більш захищеною», – каже він. Однак вкрасти криптовалюту не так просто, тому що технології блокчейн дозволяють бачити рух коштів, додає він. «Можливо, хакери усвідомили, скільки уваги отримують, і зрозуміли, що вивести гроші непомітно не вдасться», – сказав Робінсон.
  • Також, можливо, хакер злякався. Компанія, що займається кібербезпекою, заявила, що була близька до встановлення особи підозрюваного.

Контекст

Платформа Poly Network полегшує переміщення між декількома блокчейнами, коли люди обмінюють одну криптовалюта на іншу. За останні 12 місяців відбулися атаки й на аналогічні Poly Network платформи. Зокрема, у лютому хакери вкрали $11 млн у Yearn Finance, у Alpha Finance в тому ж місяці було вкрадено $37 млн, а в березні хакери вивели $32 млн у Meerkat Finance.

За даними сервісу Atlas VPN, у 2020 році хакери здійснили 122 атаки на біржі, гаманці для зберігання цифрових активів і децентралізовані застосунки, вкравши $3,8 млрд. З 2012 по 2020 роки хакери вкрали понад $13,6 млрд, здійснивши понад 330 зломів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні