Категорія
Новини
Дата

Києво-Печерську Лавру зареєстрували як монастир ПЦУ

Києво-Печерську Лавру офіційно зареєстрували в якості монастиря у складі Православної церкви України, повідомляє пресслужба ПЦУ. За словами міністра культури Олександра Ткаченка, наразі мова не йде про передачу Лаври у користування ПЦУ.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Згідно із повідомленням, 1 грудня було зареєстровано статут Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври (чоловічого монастиря) Української Православної Церкви (Православної Церкви України).
  • Відомості про цю юридичну особу в складі Помісної Церкви внесені 2 грудня до Єдиного державного реєстру (45081205).
  • «З метою відновлення історичної справедливості, подолання наслідків неканонічного підпорядкування української святині владі Московському патріархату Священиий Синод ПЦУ на своєму засіданні 23 травня 2022 р. (постанова №30) ухвалив рішення про створення у складі Помісної Церкви релігійної організації – чоловічого монастиря «Свято-Успенська Києво-Печерська Лавра», – сказано у повідомленні.
  • Тоді ж Синод доручив Митрополиту Епіфанію звернутися до Кабінету Міністрів з проханням надати один з храмів Лаври у її верхній частині для богослужінь, а певні приміщення – для монастирської діяльності.
  • Зазначається, що Митрополит Київський і всієї України за посадою є священно-архімандритом, тобто канонічним і духовним керівником Київської Лаври. Також рішенням Синоду Митрополит Епіфаній призначений очолювати монастир як юридичну особу.
  • Міністр культури Олександр Ткаченко повідомив, що реєстрація нової юридичної особи не створює нових майнових прав. «Наразі мова не йде про передачу. Насправді відбулась реєстрація юридичної особи ПЦУ на території Національного заповідника «Києво-Печерська лавра», в монастирі, який знаходиться навпроти території Верхньої Лаври і входить до відання заповідника», – написав він.
  • Він нагадав, що власність всієї Лаври знаходиться у володінні держави, але «обтяжена угодами укладеними в різні часи та на різних умовах». Згідно з рішенням РНБО Кабінету Міністрів було доручено забезпечити у двомісячний строк перевірку наявності правових підстав та дотримання умов користування релігійними організаціями майном, яке перебуває на території заповідника.
  • Секретар Ради національної безпеки України Олексій Данілов не підтвердив перехід Лаври до ПЦУ, пише «Інтерфакс-Україна». «Передати храми неможливо. Треба розібратися, що там відбувається. В указі все прописано, що має статися», – сказав він в ефірі «Настоящее время». При цьому, за його словами, «якщо буде доведено, що ця організація співпрацює з РФ, вони будуть закриті та заборонені на території нашої держави».
  • Раніше РНБО доручила уряду внести на розгляд Ради законопроєкт про неможливість діяльності в Україні афілійованих із центрами впливу в Російській Федерації релігійних організацій, повідомив президент України Володимир Зеленський у відеозверненні у четвер.

Контекст

22 листопада СБУ проводила контррозвідувальні (безпекові) заходи на території Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври у Києві, вони були повязані із «протидією підривній діяльності російських спецслужб в Україні». Згодом СБУ перевірила приміщення УПЦ (МП) на Буковині, там знайшли методички з Москви, документи про російське громадянство та посвідчення окупантів.

28 листопада СБУ знайшла в об’єктах УПЦ (МП) на Тернопільщині та Прикарпатті пропагандистські матеріали, що заперечують існування України.

1 грудня СБУ повідомила про підозру священнику з Лаври, на богослужінні якого прославляли «русскій мір». Також перевірили монастир УПЦ (МП) на Закарпатті, де правоохоронці знайшла тексти проросійських пісень, якими прославляли «русскую землю» і закликали до «пробуждения матушки-Руси».

Співробітники СБУ також відвідали об’єкти УПЦ (МП) у Житомирській та Рівненській областях. Правоохоронці оглядали території та приміщення (у тому числі готельного типу) для виявлення осіб, які можливо причетні до протиправної діяльності на шкоду державному суверенітету України та предметів, заборонених до обігу.

Президент Володимир Зеленський наклав санкції на бізнесмена Вадима Новинського та інших членів УПЦ Московського патріархату. До санкційного списку крім Новинського також потрапив намісник Києво-Печерської лаври митрополит Павло (Лебідь) та ще вісім священнослужителів УПЦ МП, які переважно перебувають на окупованих територіях, повідомив співрозмовник в ОП. Причина санкцій проти Новинського – його багаторічна підтримка УПЦ МП, каже співрозмовник в ОП на правах анонімності.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні