Категорія
Новини
Дата

«Київстар» втратив понад 1 млн абонентів. Збитки від війни оцінюються в мільярди гривень

Найбільший мобільний оператор України «Київстар», що мав 26 млн користувачів на початку року, втратив понад 1 млн абонентів від початку повномасштабної війни. Про це Forbes повідомив президент «Київстару» Олександр Комаров.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За його словами, користувачі за кордоном переходять на місцевих операторів, а на окупованих територіях не всі абоненти можуть користуватися звʼязком через пошкодження інфраструктури.
  • «Ми публікуємо тримісячний показник, але він не співставний з поточними обставинами. Деякі абоненти, що користувалися послугами у лютому, номінально ще з нами, фізично – вже ні. Тому ми більше фокусуємося на одномісячній і навіть одноденній базі. Там ми бачимо зниження на понад мільйон абонентів», — сказав Комаров.
  • На початку березня компанія спостерігала суттєвий ріст по всіх сервісах і нові включення. «Люди поклали багато грошей на рахунок, щоб залишатись на зв’язку. Десять днів була якась нереальна ситуація. Потім – масовий виїзд за кордон – дуже стрімко почали зростати доходи від роумінгу та міжнародного інтерконекту. Тоді ми не відчули зниження бази, а навпаки побачили зростання. Як я розумію, люди купували другу, третю SIM-карту», — розповів очільник компанії. З 10-х чисел березня почалося поступове відключення від українських операторів.
  • Компанія не розкриває точну цифру своїх збитків через домовленості зі страховими компаніями. «Якщо говорити про порядок цифр, це не мільйони, а мільярди гривень», — розповів президент «Київстару».
  • Згідно зі звітністю Veon, за перший квартал 2022 року гривневий виторг «Київстар» зріс на 15,1% рік до року – до 7,87 млрд грн. Зростання EBITDA – на 9,3%. У другому кварталі Комаров прогнозує падіння виторгу. «Суттєвіше впадуть прибутки. Бо дохід всередині країни знижується. Від міжнародних сервісів – зростає, але його маржинальність нижча. Абонентська база зменшується», — пояснив він.

Контекст

Раніше повідомлялося, що на Донеччині станом на 27 травня працює 30% базових станцій оператора «Київстар», а в Луганській – 0. У травні компанія відновила роботу 200 сайтів, досі не працює — 800. Лише у Київській, Чернігівській та Сумській областях було пошкоджено близько 30-35% всіх сайтів, близько 10-15% сайтів – зруйновано. Будівлю у Маріуполі майже знищено. Відбудувати один зруйнований сайт коштує близько 1,5 млн грн, говорив Комаров в інтервʼю Інтерфакс-Україна.

Інший великий оператор Vodafone Україна втратив 400 000 абонентів. Через це компанія отримала збитків на 1,5 млрд грн. У першому кварталі 2022 року виторг Vodafone Україна зріс на 10%, до 5,2 млрд грн. Проте, компанія наголошує, що це позитивний ефект майже двох мирних місяців року. За словами Устинової, у компанії були дуже потужні перші місяці 2022 року, тому і такі результати першого кварталу.

«Показники за другий квартал я розкрити не можу, але вже зараз бачимо, що вони будуть значно скромніші, ніж у 2021-му», – сказала в інтервʼю Forbes CEO компанії Ольга Устинова.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні