Категорія
Новини
Дата

Кількість нових боргів українців за час війни зменшилася удвічі – Опендатабот

За час активної фази війни в українців зʼявилося майже пів мільйона нових боргів. Це удвічі менше, ніж за аналогічний період минулого року, йдеться у повідомленні платформи для роботи з відкритими даними Опендатабот.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Єдиний реєстр боржників зупинив ріст за час повномасштабного вторгнення, йдеться у повідоменні. 
  • Загальна кількість виконавчих проваджень зі стягнення заборгованостей зросла на 441 311 з лютого 2022 року. Для порівняння: за аналогічний період у 2021-му було зафіксовано удвічі більше виконавчих проваджень за борги – майже 944 000.
  • Найбільше зростання зафіксоване у таких категоріях: штрафи за адміністративні правопорушення – більше на 107 000, штрафи за порушення ПДР – на 100 000, заборгованості за комуналку – на 52 000.
  • 5 серпня Мінцифри поновило роботу порталу відкритих даних, а Мінʼюст вперше з моменту вторгнення РФ у лютому опублікував Єдиний реєстр боржників.
  • Потрапляння до реєстру може накласти на боржника низку обмежень, зокрема: заборона на виїзд з країни, блокування грошей на рахунках в банках та заборона відкривати нові рахунки, заборона на продаж і покупку авто і нерухомості, стягнення заборгованості з усіх офіційних доходів.

Контекст

Споживча інфляція в Україні у червні прискорилась до 21,5% у річному вимірі, свідчать дані Держстату. Половину своїх грошей українці витрачають на продукти харчування, свідчать дані ПриватБанку, що має найширшу мережу платіжних терміналів для оплати карткою.

У складі інших витрат – одяг, взуття, промислові товари, а також транспортні послуги. У червні українці витратили на ці категорії споживання 9,6 млрд грн, на 14% більше, ніж у травні.

Підскочили витрати HoReCa – на 24%, до 2,9 млрд грн. Але найбільше зросли платежі за паливо (на 66%, до 2 млрд грн). За даними Держстату, воно подорожчало більше за інші товари – на 21,3% у червні до травня і на 78,5% з початку року.

Дані ПриватБанку свідчать, що майже 60% видатків українців йде на продукти харчування та ліки. Паливо у структурі витрат займає 5%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні