Кількість виданих мікрокредитів зростає, за пів року українці отримали позик на понад 18 млрд грн /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Кількість виданих мікрокредитів зростає, за пів року українці отримали позик на понад 18 млрд грн

Getty Images

За перше півріччя було видано 3 884 875 мікрокредитів на суму 18,4 млрд грн, повідомляє Опендатабот із посиланням на дані НБУ. За весь минулий рік українці взяли в МФО мікропозик загалом на 23,9 млрд грн. 

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти 

  • У середньому на місяць українці беруть 650 000 мікропозик, це майже у 1,5 раза більше, ніж у 2022 році. 
  • Кількість виданих кредитів щокварталу збільшується. Так, за другий квартал приріст склав 7%. У порівнянні з першим кварталом поточного року, коли приріст становив 18%, темпи дещо сповільнились. 
  • Середня сума кредиту зменшилася у другому кварталі на 7% – із 4931 грн до 4564 грн. 
  • Наразі українці заборгували МФО 8,9 млрд грн, що на 22% менше суми заборгованості на кінець першого півріччя 2022-го (11,4 млрд грн).
  • На відміну від 2022 року, заборгованість за кредитами продовжує зростати, на 1,4% за квартал.

Контекст

Від початку повномасштабної війни кількість зареєстрованих фінансових компаній скоротилася на третину: з 935 на початок 2022 року до 629 на липень поточного року.

Повномасштабна війна скоротила майже втричі ринок мікропозик. До 2022-го він постійно зростав і в піковому 2021-му видав кредитів на понад 65 млрд грн. 2022 році ринок майже зупинився через війну, але з другого півріччя почав оживати. Відновилося й зростання претензій від людей. У січні 2023-го – 581 скарга, в березні – вже 786

26 червня голова фінансового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев анонсував законопроєкт про суттєві зміни в регулюванні ринку мікропозик. Зокрема, йдеться про обмеження максимальної денної ставки до 1%. На початку травня з пропозицією обмежити ставки за мікропозиками та ввести додаткові штрафи за порушення з боку мікрофінансових компаній, виступив голова НБУ Андрій Пишний. 

Інші причини, через які Нацбанк взявся за цей сегмент небанківських послуг, – високі процентні ставки за миттєвими кредитами, погана перевірка кредитоспроможності клієнтів, прицільна робота з вразливими верствами населення, зокрема ігроманами. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні