Категорія
Новини
Дата

НБУ пропонує обмежити ставки за мікрокредитами, які досягають 1500%

Національний банк пропонує внести зміни до Закону «Про споживче кредитування», щоб встановити граничні розміри процентних ставок, зменшити надмірне боргове навантаження на споживача та запровадити додаткові штрафи за порушення цих вимог. Про це йдеться у повідомленні пресслужби НБУ.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Граничні розміри процентних ставок – це усталена практика органів регулювання в країнах ЄС, Великій Британії та США, зазначають в НБУ. Максимальний розмір реальної денної процентної ставки не повинен перевищувати суму з розрахунку 0,8% на день. Наразі ці ставки становлять у середньому 2,5%, заявляють у Нацбанку.
  • Для зменшення надмірного боргового навантаження на одного споживача пропонується надати НБУ право встановлювати мінімальні вимоги до процесу перевірки кредитоспроможності позичальника. 
  • В Нацбанку пояснили, що оскільки окремі фінансові компанії не мають подібних вимог, оцінка кредитоспроможності позичальника практично не здійснюється. Водночас сам кредитор свідомо обирає бізнес-модель, за якої сумлінний позичальник сплачує захмарні відсотки не лише за себе, а й за тих, хто не виконує свої зобов’язання.
  • НБУ також пропонує запровадити додаткові штрафні санкції за порушення встановлених вимог, оскільки правила без відповідальності за їх порушення зазвичай не діють.

Контекст

Аналіз звернень громадян та інформації, отриманої під час здійснення нагляду, свідчить, що переважна більшість договорів на отримання так званих швидких онлайн-позик укладаються вночі з метою зробити ставку в онлайн-казино, заявляють в НБУ. 

Фінансові компанії, що займаються мікрокредитуванням, свідомо обирають бізнес-модель надання своїх послуг вразливим верствам населення, які часто не усвідомлюють наслідків своїх дій. По суті, фінансові компанії пропонують «миттєве рішення» фінансових проблем малозабезпеченим громадянам, особам без постійного прибутку, студентам тощо. 

Основний канал продажу таких споживчих кредитів, тобто онлайн-кредитування за лічені хвилини, доступне 24/7. В НБУ вважають, що це тільки посилює проблему. Оскільки оцінка кредитоспроможності позичальників практично не здійснюється, ставка за такими кредитами в середньому сягає 1500% річних. 

Також в НБУ наголосили, що пришвидшити процеси ухвалення нормативно-правових актів на небанківському фінансовому ринку вимагає перспектива вступу до ЄС та виконання зобовʼязань у межах програми розширеного фінансування МВФ.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні