Категорія
Новини
Дата

Кількість виходів суден з українських портів впала до мінімуму. Росіяни блокують «зерновий коридор»

Упродовж січня кількість виходів суден із українських портів трималася на рівні 2,7, тобто в середньому це було по 2–3 кораблі на день. Це – один із найнижчих показників за всі місяці існування «зернової ініціативи», йдеться у повідомленні Мінагрополітики.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Такий низький показник зумовлений штучним блокуванням роботи зернового коридору з боку російських інспекторів, заявили в міністерстві. Однак за останні дні, станом на кінець січня, ситуація погіршується, й добова кількість суден впала до 2,5. Це антирекордний показник.
  • Попри це середній тоннаж відправок на одному судні в січні зберігся на рівні 37 000 т, що є найкращим показником за час роботи «коридору».
  • Але на загальну кількість відправок у січні це позитивно не вплинуло. За перший місяць нового року виїхало лише 2,4 млн т збіжжя, тоді як у вересні та жовтні це було понад 4 млн т. Пшениці у січні відправлено 540 000 т, ыз них до Африки – 61 000 т.

Контекст

Загалом Україна вже відправила в рамках зернової ініціативи 675 суден із вантажем у 18,4 млн т. Частка Африки становить 2,3 млн т, Азії – 5,1 млн т, Європи – 7,5 млн т, Близького Сходу – 3,4 млн т.

Раніше в Мінінфраструктури заявляли, що через дії Росії з жовтня минулого року українські порти змушені працювати на половину своєї потужності, зменшився обсяг флоту на вхід до портів під завантаження, знизився обсяг експорту на 3 млн т щомісяця.

Черга в Босфорі спостерігається починаючи з листопада 2022 року. Це відображається на обсягах експорту. У листопаді порти експортували на 47% менше агропродукції, ніж у жовтні, коли ці проблеми починались. Якщо в жовтні недоекспортовано майже 2 млн т агропродукції, то в листопаді та грудні – вже по 3 млн т на місяць.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні