Категорія
Новини
Дата

Світові ціни на продовольство у листопаді продовжили знижуватися завдяки «зерновій угоді» – ФАО

Індекс світових цін продовольчої агенції ООН трохи знизився в листопаді, що свідчить про падіння вже восьмий місяць поспіль з рекордно високого рівня в березні після вторгнення Росії в Україну, пише Reuters.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Індекс цін Продовольчої та сільськогосподарської організації (ФАО), який відстежує продовольчі товари, що найбільше продаються у світі, минулого місяця склав у середньому 135,7 пункта порівняно зі 135,9 у жовтні. Зниження цін на крупи, мʼясо та молочні продукти у листопаді компенсувало зростання цін на рослинні олії та цукор.
  • Укладена минулого місяця угода про продовження експорту зерна з України ще на 120 днів, що підтримується ООН, зменшила побоювання щодо того, що війна може перешкодити масштабній торгівлі в Чорному морі.
  • Невелике зниження в листопаді означає, що продовольчий індекс ФАО зараз лише на 0,3% вище за свій рівень роком раніше. Однак цей показник залишається на історично високому рівні після досягнення 10-річного піку у 2021 році через зниження врожаю та високий попит.
  • В окремих оцінках попиту та пропозиції зернових ФАО знизила свій прогноз світового виробництва зернових у 2022 році до 2,756 млрд т із 2,764 млрд т, оцінених минулого місяця. Перегляд у бік зниження глобального прогнозу врожаю зернових здебільшого відбиває слабкі перспективи врожаю кукурудзи в Україні, оскільки війна робить післязбиральні операції непомірно дорогими.
  • Прогнозовані світові запаси зернових до кінця сезону 2022–2023 року були переглянуті у бік зниження на 1,1 млн т до 839 млн т, що на 2,2% нижче за рівень попереднього сезону і є найнижчим рівнем за три роки.

Контекст

22 липня в Туреччині підписано угоду про вивезення зерна та іншого продовольства з портів України. Також у Стамбулі розпочав роботу Спільний координаційний центр, що здійснюватиме моніторинг роботи «зернових коридорів» відповідно до угоди про експорт продовольства.

1 серпня вперше від початку повномасштабної війни вийшло судно з Одеського порту з українським продовольством. 

29 жовтня Росія заявила, що зупиняє участь у реалізації «зернової угоди» через так званий теракт у Севастопольській бухті. Згодом Росія відновила свою участь в угоді щодо експорту зерна з чорноморських портів. Тож рух «зерновим коридором» поновлено

В МЗС заявили, що Україна не брала жодних нових зобов’язань щодо угоди, як про це сказали в РФ. Росія повернулася до її виконання завдяки дипломатії генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша та президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні