Категорія
Новини
Дата

Китай дозволив народжувати більше дітей. Причина – швидке старіння населення

Влада Китаю дозволила подружнім парам заводити трьох дітей, тоді як раніше дозволялося мати максимум двох. Таке рішення ухвалено президентом Сі Цзіньпіном на засіданні Політбюро, пише BBC.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Рішення ухвалене з урахуванням демографічної ситуації в країні, через швидке старіння населення.
  • Перепис населення показав, що населення Китаю росло найповільнішими темпами за десятиліття. Торік народилося близько 12 млн немовлят – найменша кількість новонароджених, зареєстрована з 1960-х років.
  • Владі на місцях доручено розробити план економічної та соціальної підтримки сімей із трьома дітьми, зазначає державне інформагентство Китаю Xinhua.
  • У кінці 2020 року населення Китаю становило понад 1,41 млрд осіб – на 5,38% більше, ніж 2010-го, пише Xinhua.
  • Працездатне населення Китаю (громадяни у віці від 16 до 59 років) налічує 880 млн осіб, що на 40 млн менше, ніж 2010 року.

Контекст

З 1979-го по 2015 рік Китай проводив політику «одна сімʼя – одна дитина» з метою уповільнення збільшення кількості населення. За порушення цієї політики сім’ям загрожували штраф, втрата роботи, а іноді й примусові аборти. 2016 року уряд скасував політику народження однієї дитини й дозволив парам мати двох дітей. Але цей крок не зміг зупинити падіння народжуваності, незважаючи на зростання упродовж двох років одразу після помякшення політики.

Одним із негативних наслідків обмежень стало скорочення кількості працездатного населення. Також негативним наслідком може стати «перевернута» вікова структура країни, коли літніх людей буде більше, ніж молодих, зазначає BBC. Коли це станеться в майбутньому, то не буде достатньо робітників, аби утримувати людей похилого віку, і може виникнути підвищений попит на медичне та соціальне обслуговування.

Глава Національного статистичного бюро Китаю Нін Цзічже заявив, що більш низькі рівні фертильності є природнім результатом розвитку економіки. Наприклад, у сусідніх країнах, таких як Японія та Південна Корея, рівень народжуваності за останні роки також упав до рекордно низького, незважаючи на різні урядові стимули, які спонукають пари народжувати більше дітей.

Важливі цифри

За останні 10 років народжуваність в Україні знизилася на 40%, свідчать дані Opendatabot. Торік в Україні зафіксовано найнижчу народжуваність за останнє десятиліття – 293 457 осiб, тоді як смертність сягнула 616 835 осiб.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні