Категорія
Новини
Дата

Китай збільшив імпорт української високоолеїнової соняшникової олії майже втричі

Китай збільшив імпорт української високоолеїнової соняшникової олії в поточному сезоні майже втричі, тоді як ЄС – скоротив на 13%. Про це пише АПК-Інформ з посиланням на оперативні дані.

Ключові факти

  • Експорт високоолеїнової соняшникової олії з України за чотири місяці сезону-2023/24 становив близько 120 000 т, що на 18% перевищує показник в аналогічний період 2022/23 МР. Водночас це все ще менше середнього показника експорту у вказаний період у довоєнні роки.
  • Як зазначає видання, приріст відбувся в основному завдяки Китаю, куди у вересні-грудні поточного сезону було відвантажено понад 21 000 т, що майже втричі більше, ніж в аналогічний період попереднього МР.

Контекст

За підсумками 2022/23 МР Китай вийшов у лідери серед імпортерів української ВО соняшникової олії, потіснивши Іспанію, і в поточному сезоні все ще тримається на першому місці.

Іспанія та Румунія займають друге та третє місце серед найбільших імпортерів соняшникової олії, куди було відвантажено по 20 000 т продукції. Однак якщо в напрямку Іспанії приріст становив 22%, то в напрямку Румунії експорт збільшився у 2,6 раза.

Загалом до Євросоюзу експорт високоолеїнової олії за чотири місяці сезону-2023/24 скоротився на 13%.

Вгрудні 2023/2024 маркетингового року з України було експортовано майже 672 000 т соняшникової олії. Це на 25% більше, ніж у листопаді, і максимальний місячний обсяг відвантажень із січня 2022-го.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні