Україна збільшила експорт соняшникової олії до максимуму за останні два роки /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Україна збільшила експорт соняшникової олії до максимуму за останні два роки

Getty Images

В грудні 2023/2024 маркетингового року з України було експортовано майже 672 000 т соняшникової олії. Це на 25% більше, ніж у листопаді, і максимальний місячний обсяг відвантажень із січня 2022-го, повідомило АПК-Інформ.

Ключові факти

  • Цей показник став другим за величиною для грудня за всю історію експорту з України соняшникової олії.
  • Основний обсяг олії у грудні відвантажено до Румунії та Туреччини – близько 25% та 12% відповідно.
  • Загалом за вересень–грудень 2023/24 МР з України експортовано майже 2 млн т соняшникової олії, що на 4% перевищує показник в аналогічний період попереднього сезону.

Контекст

Вторгнення РФ в Україну вже спричинило глобальний дефіцит соняшникової олії та призвело до рекордного зростання цін на інші рослинні олії. 

Україна й РФ до війни контролювали 77% глобального експорту олії. У 2021 році українські підприємства експортували 5,1 млн т соняшникової олії, що на 26% менше від результату 2020-го, свідчать дані ННЦ «Інститут аграрної економіки».

У 2021/2022 маркетинговому році очікувався рекорд з виробництва та експорту олії, проте через блокаду російськими окупантами чорноморських портів експорт з України практично зупинився. 

Як зазначає асоціація «Укроліяпром», одна з основних особливостей 2022/23 МР – значне збільшення переробки насіння соняшнику на вітчизняних потужностях після заборони його ввезення деякими країнами ЄС. Відповідно збільшилося виробництво й експорт продукції з високою доданою вартістю.

Асоціація зазначає, що особливості та виклики 2022/23 МР залишаться актуальними і для 2023/24 МР. Зокрема, це продовження роботи підприємств в умовах воєнного стану, нестабільна ситуація на валютному ринку, незрозумілі перспективи щодо «зернового коридору», атаки на портову інфраструктуру.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні