Категорія
Новини
Дата

«Кернел» інвестував $44 млн в активи в портах «Чорноморськ» і «Рені» для посилення логістики

Агрохолдинг «Кернел» придбав за $19,4 млн складські потужності для перевалки рослинних олій у порту «Чорноморськ», а також за $24,75 млн – термінал із перевалки соняшникової олії в порту «Рені». Про це йдеться у повідомленні холдингу на Варшавській фондовій біржі, пише «Інтерфакс-Україна».

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • «Кернел» придбав активи у порту «Чорноморськ» «для підвищення стійкості бізнесу з переробки олійних культур».
  • «Одноразове зберігання соняшникової олії в обсязі 105 000 т надасть змогу групі не зупиняти роботу переробних заводів у разі перебоїв у транспортуванні, як це було у 2022-2023 фінансових роках, і згладжувати логістику», – йдеться у повідомленні.
  • Соняшникову олію накопичуватимуть у сховищах, а потім перенаправлятимуть автотранспортом у порт на Дунаї. Таким чином агрохолдинг має намір «знизити логістичні витрати альтернативного експортного маршруту».
  • У разі розблокування українських чорноморських портів холдинг планує використовувати ці активи як основну глибоководну перевалочну базу в Чорному морі соняшникової олії, яку йде на експорт.
  • В компанії зазначили, що угода з придбання активів у порту «Чорноморськ» підлягає антимонопольному нагляду України.
  • «Кернел» також уклав договір про придбання за $24,75 млн 100% корпоративних прав у ТОВ «Рені-Ойл» – терміналу з перевалки соняшникової олії з одночасним зберіганням 15 000 т у порту «Рені».
  • Термінал із приймальними, складськими та розвантажувальними потужностями дасть змогу експортувати соняшникову олію навіть у разі блокади чорноморських портів, наголосили в агрохолдингу. Закрити цю угоду «Кернел» планує до 31 грудня 2023 року.

Контекст

Раніше на аукціоні «Prozorro.Продаж» «Кернел» придбав ТОВ «Іллічівський олійно-жировий комбінат». Агрохолдингу дісталася земельна ділянка площею 8,58 га з комунікаціями, де розташований комбінат, комплекс будівель і споруд, а також транспорт, цистерни, резервуари, виробничі лінії, мікроавтобус та інше майно.

Найбільшим співвласником «Кернел» через Namsen Ltd. є український бізнесмен Андрій Веревський із часткою 39,3%. 

До війни «Кернел» посідала перше місце у світі з виробництва соняшникової олії (приблизно 7% світового виробництва) та її експорту (приблизно 12%). Компанія також була найбільшим виробником і продавцем бутильованої соняшникової олії в Україні. Крім того, холдинг займався вирощуванням іншої агропродукції та її реалізацією.

У січні «Кернел» підписала угоду зі своїми кредиторами, зокрема з Natixis, ING, EBRD та EIB, про звільнення від погашення до 30 червня 2023-го двох траншів гарантованих облігацій по $300 млн кожен зі ставкою 6,5% погашення, відповідно, у 2024-му та 2027-му роках.

У травні Kernel подала заявку на делістинг акцій із Варшавської біржі. Попередньо засновник компанії Веревський викупив у міноритаріїв 36% акцій за приблизно $130 млн (за умови, що всі інвестори продали по одній ціні). Чому це хороша угода для українського підприємця, читайте тут.

Чистий прибуток «Кернелу» за девʼять місяців 2023 фінансовий рік (липень-2022 – березень 2023 року) зріс на 36% – до $437 млн за падіння виторгу на 45% – до $2,7 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні