Категорія
Новини
Дата

Компанії створили додатковий попит на валюту у $322,6 млн після пакету валютної лібералізації. Розрахунки Forbes

1 хв читання

Додатковий попит на валюту після запровадження великого пакету валютної лібералізації в травні становив $322,6 млн, про це свідчать розрахунки Forbes Ukraine на підставі даних НБУ.

На початку травня НБУ оголосив про найбільше послаблення валютних обмежень за час війни. Під час запровадження лібералізації регулятор оцінював потенційний вплив імпорту послуг у $100 млн на місяць.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові факти

  • За перші два місяці валютної лібералізації 173 компанії скористалися можливістю сплачувати відсотки за «старими» зовнішніми позиками та 167 компаній – можливістю репатріювати «нові» дивіденди, йдеться у письмовій відповіді пресслужби НБУ.
  • За період 4 травня до 10 липня компанії в середньому переказували за кордон $2,6 млн для сплати за кредитами, а для виплати дивідендів (з 13 травня 2024-го до 10 липня) – $4,6 млн. 
  • Тобто за близько два місяці компанії створили додатковий попит на валюту у сумі $322,6 млн.
  • Будь-які заходи з валютної лібералізації на перших етапах генерують попит на валюту, і лише в перспективі призводить до притоку інвестицій, коли бізнес та іноземні інвестори переконаються, що нові правила працюють, зазначається у відповіді НБУ.
  • Тож, попри вплив цих заходів НБУ наразі не розглядає жодних кроків для посилення валютних обмежень.
  • «Останні кроки з пом‘якшення валютних обмежень очікувано призвели до певного зростання попиту на іноземну валюту, що на тлі тимчасового зменшення пропозиції валюти з боку аграріїв вплинуло на послаблення курсу гривні наприкінці червня-початку липня. Утім це не було визначальним для кон’юнктури валютного ринку», – йдеться у коментарі.

Контекст

З початком повномасштабної війни Нацбанк запровадив суворі валютні обмеження, аби запобігти відтоку валюти, зберегти золотовалютні резерви і, відповідно, уникнути масштабної девальвації гривні. Та згодом регулятор почав поступово «відкручувати вентиль» у зворотній бік.

3 травня Нацбанк оголосив про помʼякшення валютного регулювання, що стали чи не найсуттєвішими за час повномасштабної війни. Це пакет, зокрема, значно розширює можливості резидентів щодо транскордонних платежів. Детальніше про те, які операції з валютою досі недоступні та яких дій очікувати від регулятора в подальшому – у матеріалі Forbes Ukraine.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд