Категорія
Новини
Дата

Імпорт послуг, дивіденди та кредити: НБУ запровадив нову хвилю валютної лібералізації

1 хв читання

Національний банк України дозволив імпорт широкого кола послуг, а також часткову сплату дивідендів і процентів за кордон. Про це повідомила пресслужба НБУ з посиланням на відповідну постанову правління регулятора.

⚡️Даруємо 40% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Ціна зі знижкою — 1079 грн/рік. Діє з промокодом JUNE до 30.06 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти:

  • Відкривається можливість оплачувати імпорт широкого кола послуг. У Постанові НБУ № 18 від 24 лютого 2022 року, яка містить ключові валютні обмеження воєнного часу, скасовується привʼязка до Постанови КМУ № 153, що визначає виключний перелік послуг, оплата за імпорт яких є можливою.
  • Полегшується оплата транскордонних лізингу й оренди. Юрособи та ФОП зможуть переказувати гроші за кордон для оплати за договорами лізингу чи оренди без обмеження за предметом чи датою договору.
  • Компанії з іноземним капіталом можуть репатріювати «найновіші» дивіденди. Починаючи з 13 травня 2024 року, іноземні інвестори українських компаній можуть виводити за кордон дивіденди, нараховані за період, що починається 1 січня 2024 року. Проте виведення дивідендів буде обмежено щомісячним лімітом в розмірі €1 млн.
  • Бізнес може повільно обслуговувати «старі» кредити. Резиденти-позичальники зможуть виплачувати процентні платежі за зовнішніми кредитами, що були прострочені після 24 лютого 2022 року (але не раніше) до 1 травня 2024 року в розмірі не більш як €1 млн на квартал. Обмежень на планові платежі за непросроченими кредитами немає.
  • Полегшується обслуговування «нових» кредитів. Резиденти-позичальники зможуть виплачувати та обслуговувати зовнішні кредити, отримані після 20 червня 2023 року. Проте мінімальний строк користування таким кредитом має становити 1 рік.
  • Дочки авіакомпаній і платіжних систем зможуть переказувати кошти материнським компаніям. Щомісячний ліміт таких операцій становитиме €5 млн.

Контекст

У червні 2023-го Нацбанк затвердив стратегію пом’якшення валютних обмежень, переходу до більшої гнучкості обмінного курсу і повернення до інфляційного таргетування.

Останнє суттєве послаблення обмежень відбулося у грудні минулого року: НБУ скасував усі обмеження для банків та небанківських фінансових установ на продаж готівкової валюти населенню. Регулятор також дозволив Експортно-кредитному агентству (ЕКА) переказувати за кордон кошти для відшкодування або компенсації витрат за договорами страхування та перестрахування, укладеними з іноземними страховими (перестраховими) компаніями, а також для оплати витрат ЕКА, пов’язаних із здійсненням таких операцій. 

Згідно опитування Європейської Бізнес Асоціації серед членських компаній, що було опубліковано у березні, найбільший запит бізнесу на помʼякшення валютних обмежень стосувався оплати послуг (так званий «некритичний» імпорт – маркетингові послуги, рекламні, бізнес-консалтинг, освіта тощо). Цю потребу назвали актуальною 88% учасників опитування. Більшість (37%) назвали прийнятним встановлення ліміту 100 000-500 000 грн на місяць, ще 31% вказали на діапазон 500 000– 1 млн грн на місяць.

71% опитаних компаній називають актуальною потребу у виплаті дивідендів нерезидентам. 68% – збільшення лімітів по операціях з використанням гривневих корпоративних платіжних карток за межами України. Серед актуальних питань учасники опитування назвали і виплату позик нерезидентам, оплати роялті тощо.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні