Категорія
Новини
Дата

Meta представила найбільшу відкриту модель ШІ Llama 3.1. Вона перевершила GPT-4o у кількох тестах

1 хв читання

Meta Марка Цукерберга випустила оновлену версію свого генеративного штучного інтелекту, презентованого у квітні 2024 року, – Llama 3.1. Про це компанія повідомила 23 липня у своєму блозі. Результати тестів свідчать, що вперше модель LLM із відкритим кодом змогла обігнати модель із закритим кодом.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Деталі

  • Meta назвала цю подію «переломним моментом у галузі», коли більшість розробників починають насамперед використовувати програмне забезпечення із відкритим вихідним кодом.
  • Компанія стверджує, що оновлена модель має поліпшені навички міркування, генерування зображень, а також логіку, що дозволяє їй розвʼязувати складні задачі. 
  • Результатами тестування моделей ШІ від Meta показали, що Llama 3.1 405B перевершує поточного лідера GPT-4o і Claude 3.5 Sonnet від Anthropic у кількох ключових тестах. 
  • Це свідчення того, що вперше модель LLM із відкритим кодом змогла обігнати модель із закритим кодом. У тестуванні було перевірено три моделі Llama 3.1 – 8B, 70B і 405B.
  • Як зазначає Meta, Llama 3.1 коштує майже вдвічі дешевше, ніж OpenAI GPT-4o для запуску у виробництві. 
  • Водночас, щоб випустити Llama 3.1 у світ, компанія співпрацює з Microsoft, Amazon, Google, Nvidia і Databricks, щоб допомогти розробникам розгорнути їхні власні версії.
  • Llama 3.1 405B вже доступна в чатботі Meta AI, який інтегрований з Facebook, Messenger, Instagram і WhatsApp, а також зі смартокулярами.
  • Гендиректор Meta Марк Цукерберг заявив, що компанія очікує, що моделі Llama стануть найпередовішими в галузі. За його словами, Llama 3.1 405B – це крок до того, щоб зробити моделі з відкритим вихідним кодом галузевим стандартом. 
  • Цукерберг зазначив, що відкритий вихідний код гарантує більшості людства доступ до переваг і можливостей ШІ, а влада не буде зосереджена в руках невеликої кількості компаній.

Цитата

«ШІ має більший потенціал, ніж будь-яка інша сучасна технологія, для підвищення продуктивності праці людини, креативності та якості життя. Вона також впливає на прискорення економічного зростання, одночасно допомагаючи досягти прогресу в медичних і наукових дослідженнях», – сказав Марк Цукерберг.

Контекст

Meta випустила чат-бот на базі третьої версії своєї мовної моделі Llama 18 квітня. Оновлена версія включатиме результати пошуку в реальному часі з пошуковиків Google і Bing та відображатиметься у соцмережах Facebook й Instagram. 

У такий спосіб компанія Марка Цукерберга намагається наздогнати лідера ринку – OpenAI, писало Reuters. В Україні сервіс поки не доступний, але скористатися ним можна через VPN-сервіс, виставивши локацію у США. 

Як він працює порівняно з ChatGPT? Краш-тест від Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд