Категорія
Новини
Дата

Конкурент ChatGPT. Meta Цукерберга представила нову версію своєї ШІ-моделі Llama 3

Meta Platforms представила оновленого помічника Meta AI, створеного на базі її великої мовної моделі Llama 3, йдеться у повідомленні Meta. У такий спосіб компанія Марка Цукерберга намагається наздогнати лідера ринку – OpenAI, пише Reuters

Ключові факти

  • Наразі будуть доступні дві версії – Llama 3 8B та Llama 3 70B, які містять 8 млрд і 70 млрд параметрів відповідно. Моделі будуть інтегровані у віртуальний помічник Meta AI, який було презентовано у вересні минулого року.
  • Чат-бот буде доступний на основних платформ Meta – Facebook, Instagram, WhatsApp і Messenger. Він також отримав свій сайт – meta.ai, що дозволить безпосередньо конкурувати з ChatGPT.
  • Шукати відповіді на запити за допомогою Google та Bing чат-бот буде в режимі реального часу без необхідності для користувачів перемикатися між програмами.
Конкурент ChatGPT. Meta Цукерберга представила нову версію своєї ШІ-моделі Llama 3 /Фото 1

Фото: Meta Platforms

  • Крім США модель буде доступна у більш ніж десяти країнах, зокрема Австралії, Канаді, Сингапурі, Нігерії та Пакистані. Meta «все ще працює над тим, щоб вийти в Європу», сказав директор із продуктів Meta Кріс Кокс, де правила конфіденційності є більш суворими.
  • Meta AI тепер – «найрозумніший ШІ-помічник, яким можна користуватися безкоштовно», а менша з представлених сьогодні версій Llama 3 8B «майже така ж потужна», як найбільша версія Llama 2, зазначив голова Meta Марк Цукерберг.
  • Компанія обіцяє, що незабаром Llama 3 зможе розуміти зображення та відео поряд із текстом. Крім того, Meta тренує свою найбільшу модель з понад 400 млрд параметрів.
  • Наступне покоління Llama демонструє високий рівень продуктивності та пропонує нові можливості, зокрема покращене мислення, йдеться у блозі Meta. 
  • «Ми вважаємо, що це найкращі моделі з відкритим кодом у своєму класі. Ми хочемо запустити нову хвилю інновацій в галузі штучного інтелекту – від застосунків до інструментів розробника, оцінювання та оптимізації інференції та багато іншого», – зазначила Meta.

Контекст

Гендиректор Meta Марк Цукерберг вважає штучний інтелект важливим для довгострокового зростання компанії. Після дебюту ChatGPT Цукерберг і директор продуктів Meta Platforms приєдналися до головного технологічного директора Ендрю Босворта, щоб разом контролювати ШІ-ініціативи компанії.

У лютому 2023 року Meta представила мовну модель LLaMA (Large Language Model Meta AI), розроблену, щоб допомогти дослідникам працювати в галузі ШІ. Мовна модель була доступна за некомерційною ліцензією для дослідників і організацій, повʼязаних із урядом, громадянським суспільством і науковими колами.

LLaMA працювала, приймаючи послідовність слів як вхідні дані та прогнозуючи наступне слово для рекурсивного генерування тексту. Щоб навчити модель, розробники використовували контент на 20 найпоширеніших мовах, зосередившись на мовах із латиницею та кирилицею.

У жовтні 2023 року Meta заявила, що витратить до $35 млрд на інфраструктуру для підтримки ШІ, включаючи центри обробки даних та обладнання.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні