Категорія
Новини
Дата

Мінагрополітики не переглядає прогнози посіву озимих попри посуху

2 хв читання

Українські аграрії встигнуть посіяти озиму пшеницю на прогнозованих площах у 4,5–5 млн га попри посуху, повідомив перший заступник міністра аграрної політики і продовольства Тарас Висоцький.

Земля надто суха для посіву озимих культур та проведення необхідних робіт із підготовки до посадки, повідомляють аграрії.

⚡️ Ексклюзивний спікер на Саміті СЕО: Грег Маккеон, автор бестселерів «Есенціалізм» та «Без зусиль». Ви дізнаєтеся, як досягати більшого, роблячи менше, і зберігати продуктивність у світі, де вигорання стало нормою. Долучайтеся до саміту вже 1 листопада за посиланням.

Ключові факти

  • «Зараз фактично триває посів озимої пшениці. Ще не активно, бо в більшості регіонів України посуха, відсутня волога в ґрунті. Ми тільки на старті посівної кампанії з точки зору обсягів. У західних регіонах, на Одещині опади пройшли і створюються сприятливі умови для посіву озимих культур, зокрема пшениці», – сказав він.
  • Висоцький пояснив, що оптимальне вікно для посіву озимої пшениці – до середини жовтня, а в деяких регіонах – і до кінця жовтня.
  • «Поки що час для посіву є. З урахуванням цих факторів плани щодо посіву озимої пшениці не зменшені і діапазон від 4,5 до 5 млн га залишається актуальним. Звісно, далі все залежатиме від погодних факторів. Сподіваємося, що в другій половині вересня – в жовтні погода дозволить ці плани реалізувати», – сказав він.
  • Урядовець нагадав, що врожай пшениці в 2024 році становив близько 22 млн т. Внутрішнє споживання сягає майже 6 млн т. Тобто Україна зібрала пшениці втричі більше, ніж складає споживання всередині країни. Щоб не допустити надмірного експорту пшениці, між Міністерством аграрної політики та продовольства, виробниками і трейдерами було підписано меморандум, в якому зазначено, що експорт не може бути більшим за 16,2 млн т пшениці в поточному році. 
  • Згідно з меморандумом, кількість пшениці, необхідна для внутрішнього споживання, буде доступна. Якщо цієї позначки буде досягнуто, то в уряду є можливість зупинити експорт. 
  • За даними Мінагрополітики, в Україні вже намолочено 39,06 млн т нового врожаю, зібраного на площі 10,9 млн га. Загалом зібрано 30,08 млн т зернових, 8,2 млн т олійних та 741 500 т цукрового буряку. 

Контекст

Посуха в Україні сповільнила сівбу озимих культур, писало напередодні агентство Bloomberg. Землі надто сухі, щоб садити на них будь-які культури. Хоча ціни на пшеницю значно нижчі від піку, встановленого після вторгнення РФ до України, вони зросли в останні тижні. 

Виробництво пшениці в Україні приблизно на третину нижче за довоєнний рівень після того, як вона втратила землі через вторгнення. Посівна площа України становить приблизно половину від того, що було в цей же час минулого року.

Вища за норму температура в Україні у другий тиждень вересня, згідно з даними Міністерства сільського господарства США, «погіршила посуху» для посіву озимих культур і раннього зростання.

Дощі цього тижня повинні трохи допомогти ґрунтовій вологості для чорноморської пшениці, але для значного покращення і щоб розвіяти побоювання щодо посухи, потрібно набагато більше, повідомив синоптик Maxar. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд